<p>Het is de bedoeling dat Erik Jochems het bedrijf van zijn ouders straks overneemt. </p>

Het is de bedoeling dat Erik Jochems het bedrijf van zijn ouders straks overneemt.

(Foto: Tess Mutsters)

Pluimveehouderij Jochems maakt zich klaar voor overdracht

RIJSBERGEN - Al jaren is Pluimveehouderij Jochems te vinden in het Akkerstraatje in Rijsbergen. Nu nog met de huidige eigenaren, maar over een paar jaar met zoon Erik Jochems als eigenaar. Momenteel worden namelijk voorbereidingen getroffen om het bedrijf over te dragen.


Het is de bedoeling dat Erik Jochems het bedrijf straks overneemt. “Zo over een jaar of vijf,” zegt hij zelf. Daarvoor worden nu al voorbereidingen getroffen. Zo is Erik vorig jaar op het erf komen wonen en zijn zijn ouders juist naar het dorp verhuisd. Hij is nu al mede-eigenaar en neemt langzaam steeds meer zaken over. “We doen het rustig aan, dan komt niet alles in één keer,” vertelt hij.

Kozijnenmaker

Erik vertelt dat hij, voordat hij bij zijn ouders in het pluimveebedrijf begon, eerst als kozijnenmaker aan het werk ging. Daarna volgde hij opleidingen voor het houden van kippen, zodat hij bij zijn ouders op het bedrijf aan het werk kon. “Ik vind dit leuk werk om te doen. Je bent de hele dag bezig. ’s Morgens vroeg begin je vaak met de controle van de kippen, waarna je eieren gaat verzamelen en mest ruimt. Dat is veel machinewerk, dus dat moet je vooral alles goed in de gaten houden.” Ook het houden van de kippen zelf vindt hij erg leuk. “Je ziet ze als kuiken opgroeien en hebt ze echt voor een langere periode.”

Geschiedenis

De pluimveehouderij heeft al een flinke geschiedenis. “Mijn opa, Piet Jochems, heeft in 1967 de eerste grote kippenstal gezet voor 6.000 kippen. Daarvoor waren er al wel kippen, maar ook een hoop andere dieren, zoals dat toen in die tijd ging. In de jaren ’90 hebben mijn ouders, Johan en Marij Jochems, het overgenomen,” vertelt Erik. De kippen bij Pluimveehouderij Jochems worden gehouden voor de eieren. Binnen hebben de kippen ruimte om rond te lopen, waardoor hun eiren scharreleieren genoemd mogen worden. In de stallen lopen kippen van verschillende leeftijdsgroepen, zo zijn er altijd in iedere gewichtsklasse eieren. Kippen van verschillende leeftijden leggen namelijk verschillende eieren. “We hebben vijf stallen met momenteel ongeveer 156.000 witte kippen. Aankomende zomer komt er een leeftijdsgroep met bruine kippen bij.”

Toekomst

De overdracht van eigenaar bij Pluimveehouderij Jochems verloopt dus rustig en voorlopig zal er dan ook niet enorm veel veranderen. “Ik ben niet van plan om opeens spontaan het roer om te gooien,” vertelt Erik. “Het zal wel wat meer geregel worden en ik zal misschien wat meer personeel nodig hebben. Daarom heb ik sowieso ook altijd plek voor bijvoorbeeld studenten die een bijbaantje zoeken. De vraag naar eieren wordt namelijk ook ieder jaar groter.” Momenteel heerst de vogelgriep en is het dus extra opletten in de stallen en op het terrein. Ook andere regelingen en doelstellingen, zoals verduurzaming en het verkleinen van de veestapel, zullen in de toekomst een rol gaan spelen. “We gaan niet direct van alles aanpassen, maar als we nu ergens in gaan investeren, denken we natuurlijk wel richting de toekomst,” legt Erik uit.

 
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/zundert&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;


NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief