John van der Veeken (l) en Jack Schrauwen van De Lentstappers.
John van der Veeken (l) en Jack Schrauwen van De Lentstappers. Foto: Addo Sprangers

Wandelevenement Wernhout in aantocht

Door: Addo Sprangers Algemeen

WERNHOUT - Die jaar achter elkaar kon, traditiegetrouw op de eerste zondag van mei, het Wandelevenement Wernhout worden gehouden. Totdat het coronavirus gedurende twee jaar roet in het eten gooide. Komende zondag kan dan toch eindelijk de vierde editie van start gaan.

De noodgedwongen pauze heeft één voordeel gehad, zo maken woordvoerders John van der Veeken en Jack Schrauwen namens de organisatie duidelijk. “Toen in maart 2020 het coronavirus zijn opmars maakte, lagen de routes voor het Wandelevenement Wernhout in mei al klaar. Die routes gaan de deelnemers dit jaar lopen, dus wat dat betreft hebben we er nu minder werk aan gehad.” Al hebben er wel wat wijzigingen plaatsgevonden. Kon er de voorgaande keren nog worden gewandeld over de afstanden 7 km, 13 km, 20 km en 30 km, deze keer staan de afstanden 7 km, 12 km en 22 km op het programma. “We hebben ons oor te luister gelegd bij de deelnemers,” aldus Jack Schrauwen. “De afstand 30 km was voornamelijk in het leven geroepen om wandelaars die zich voorbereiden op bijvoorbeeld de Nijmeegse Vierdaagse een wat langere wandeling te bieden. In de praktijk echter schreven zich niet zoveel deelnemers in voor deze afstand, terwijl het uitzetten daarvan voor ons eigenlijk het meeste werk is. De deelnemers gaven aan het geen probleem te vinden als wij die afstand zouden schrappen. ‘Dan schrijven we ons wel in voor de 22 km en lopen we van huis uit wel naar het startpunt en terug’, zeiden ze. ‘Dan komen we ook wel aan de 30 km’. Voor beide partijen een mooie oplossing.”

De twaalfkoppige groep vrijwilligers die voorheen handen en voeten gaf aan het Wandelevenement Wernhout is inmiddels geslonken tot tien vrijwilligers. “Maar ook met dit aantal vrijwilligers, allemaal lid van wandelclub De Lentstappers, kunnen we het evenement goed organiseren,” laat Jack Schrauwen weten. “Op de dag zelf krijgen we volop hulp vanuit buurtschap De Lent, onder meer voor wat betreft werkzaamheden rond de parkeergelegenheid, bij de startplaats en de tussenstops, en op het gebied van de catering. Zelfs mijn 78-jarige buurvrouw helpt mee en komt net als vorige keer weer wafels bakken. Dat vindt ze schitterend. Ze zou zich gepasseerd voelen als ze niet gevraagd zou worden en heeft zelfs extra wafelijzers gekocht. De hulp vanuit de buurtschap is niet zo verwonderlijk, de opbrengsten van Wandelevenement Wernhout gaan immers naar De Lent. Belangrijkste doel is nog altijd een extra centje verdienen voor de buurtschap. Met een nieuwe corsobouwplaats op komst is natuurlijk elke cent welkom.” John van der Veeken vertelt dat met de nieuwe wandelroutes deze keer weer een geheel andere richting wordt ingeslagen. “Vanuit onze startlocatie aan de Krochtenweg kunnen we alle kanten op. Dat maakt dat deelnemers door stukken van de gemeente Zundert wandelen die je bij andere wandelevenementen niet snel zult tegenkomen. Het is hier stikmooi. Je komt op plekken waar je zelf niet aan zou denken.” 

Wandelevenement Wernhout op zondag 1 mei 2022. Afstanden 7 km, 12 km en 22 km. Start tussen 8.00 uur en 12.00 uur. Binnenkomst uiterlijk 16.00 uur. Kosten 4 euro p.p., kinderen tot en met 12 jaar gratis. Startpunt is Krochtenweg 4 in Wernhout. Volg de pijlen vanaf Wernhout. Surf voor meer informatie naar
www.wandelevenementwernhout.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief