Afbeelding
Foto: Charles Luijten

Dodenherdenking helemaal terug van weggeweest

Door: Janny Mathijssen Algemeen

RIJSBERGEN - Twee jaar hebben de inwoners van de gemeente Zundert moeten wachten om weer massaal te kunnen herdenken. De laatste keer dat dit nog kon was in 2019, voor de komst van het coronavirus.

Na bezoeken aan de gedenkmonumenten met bloemlegging in Achtmaal, Wernhout, Klein Zundert en Zundert was burgemeester Joyce Vermue in gezelschap van haar medecollegeleden woensdag aanwezig bij het monument Oorlogsleed in Rijsbergen, zijnde een bronzen beeld van moeder en kind. Het staat er sinds 1980.

Verrijking

Nieuw in de gemeente is dat zij er een vereniging van veteranen bij heeft gekregen. De daarbij aangesloten militairen en oud-militairen ontbraken niet. Naast de gildebroeders van het kleurrijke St. Joris en St. Bavo en harmonie Sint Cecilia een hele verrijking bij zo’n waardig gebeuren. Waar tref je het in deze vorm aan?

Vrijheid

De publieke belangstelling voor de officiële gemeentelijke herdenking 4 mei was weer zoals voor de uitbraak van de coronapandemie. Dat betekende dus grote drukte. Voor de herdenking wordt al jaren hetzelfde draaiboek gevolgd. De ceremonie begon met het blazen van de Taptoe gevolgd door twee minuten stilte en vervolgens het leggen van de eerste bloemenkrans door burgemeester Vermue die het in haar toespraak had over wat je voor vrijheid moet doen. Een kind las een gedicht voor, de harmonie speelde enkele hymnen, er was zang van koor Voluntate en dit keer bracht gilde St. Joris de vendelgroet.

Indrukwekkend

Al met al een indrukwekkende herdenking waarbij de gedachten ook uitgingen naar de vreselijkheden in Ukraine. Tot werd besluit nog een bezoek gebracht aan de zuil op het kerkhof waarop de namen van oorlogsslachtoffers staan vernoemd. Tot slot was er voor hen die de herdenking bijwoonden koffie in gemeenschapshuis Koutershof.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief