Trees, Rietje en Wil zijn trots op het aan hun moeder Wies Nouws-Bevers gewijde bankje.
Trees, Rietje en Wil zijn trots op het aan hun moeder Wies Nouws-Bevers gewijde bankje. (Foto:Addo Sprangers)

Fraai eerbetoon aan Zundertse eeuwelingen

ZUNDERT - Met een herinneringsboom én een plaquette met daarop de namen van alle 100-jarigen en ouder in de gemeente Zundert, is een mooi eerbetoon aan de verschillende eeuwelingen gerealiseerd. Burgemeester Joyce Vermue onthulde de plaquette afgelopen week in het plantsoen bij het Annahof in Zundert. De oudste inwoner van Zundert ooit, Wies Nouws-Bevers (107), kreeg er een eigen bankje.


Dat deed zij onder het toeziend oog van een veertigtal genodigden, onder wie vertegenwoordigers van de kerken en de Katholieke Bond van Ouderen (KBO). Een speciaal welkomstwoord was er voor de dames Hereijgers-Adriaensen en Kommeren-Maas, die op 25 december en 23 januari respectievelijk hun 100ste en 102de verjaardag vierden. Ook hun familieleden werden hartelijk welkom geheten, net als de familieleden en nabestaanden van andere honderdjarigen in de gemeente Zundert: de families Kersten-Brouwers, Koijen-Hereijgers, Bruijns-Van Aert, Zuiderent en Nouws-Bevers.

Herinneringsboom

Vanuit van laatstgenoemde familie werd door de zussen Rietje en Trees en broer Wil Nouws in februari vorig jaar bij burgemeester Joyce Vermue het verzoek ingediend tot het inrichten van een herinneringsplek voor hun moeder Wies Nouws-Bevers, de oudste inwoner van de gemeente Zundert. Wies Nouws-Bevers, geboren in 1910, overleed in 2018 op 107-jarige leeftijd, twee maanden voor haar 108ste verjaardag. Het idee sprak de burgemeester meteen aan en omdat Zundert een echte boomkwekerijgemeente is, werd al snel gedacht aan het planten van een herinneringsboom. Om met de woorden van burgemeester Joyce Vermue te spreken: “Een herinneringsboom om het leven te vieren van alle 100-jarigen in onze gemeente en hen te eren.”

Namen

Die boom is er gekomen. En niet zomaar eentje. Het is een Juglans nigra, ofwel een zwarte (wal)noot, een grootse boom die in uitzonderlijke gevallen wel 250 jaar oud kan worden en 50 meter hoog. Daarnaast is ervoor gekozen om bij de boom een door Roy Verdaasdonk ontworpen plaquette te plaatsen met daarop de namen van de 100-jarigen in de gemeente Zundert. “Omdat mevrouw Wies Nouws-Bevers in 2018 is overleden, hebben we alle families of nabestaanden van 100-jarigen na 2018 de mogelijkheid gegeven om de namen te vermelden,” legt burgemeester Joyce Vermue uit. “En daar is enthousiast op gereageerd.”

Record

Voor Wies Nouws-Bevers is er in het plantsoen met een plaquette op een ‘eigen’ bankje nog een extra eerbetoon gecreëerd. “Al fietsend zijn we in de omgeving al vaker van dit soort bankjes tegengekomen,” vertelt dochter Rietje Verschuuren-Nouws. “Zo ontstond het idee om ook ter ere van moeder zo’n bankje in het leven te roepen. Het staat hier prachtig, zo vlakbij de Mariagrot. Ons moeder was een Maria-vereerster en bad elke dag de Rozenkrans. Het is ongelofelijk dat ze 107 jaar en ruim tien maanden oud is geworden. Toen ze in 2010 haar honderdste verjaardag vierde, was ze al heel trots. Ze wilde echter het Zundertse record van 105 jaar en 93 dagen breken. Dat is gelukt. Toen ze 105 jaar en 94 dagen oud was, hebben we gebak gehaald en het gevierd. Op zeker moment gingen haar krachten achteruit en is ze op 3 maart 2018 overleden: precies 107 jaar en 311 dagen oud. Het zou mooi zijn als er voor wie daar straks overheen gaat een plaquette op een ander bankje komt.” 

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>


NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief