Wethouder Twan Zopfi (uiterst rechts) met enkele leden van Wielerdorp Rijsbergen.
Wethouder Twan Zopfi (uiterst rechts) met enkele leden van Wielerdorp Rijsbergen. Foto: collectie Twan Zopfi

Zundertse wethouder Twan Zopfi geniet in stilte van ZLM Tour

Door: Addo Sprangers Algemeen

RIJSBERGEN - Stilletjes genietend van het dorpsfeest. Aan de zijlijn. Zo ziet wethouder Twan Zopfi (45) van de gemeente Zundert de finishdag van de ZLM Tour op zondag 12 juni voor zich. Stilletjes zijn de afgelopen jaren níet geweest. Zopfi, met in zijn portefeuille onder meer sport, is al sinds eind 2018 bezig met de vijfdaagse wielerwedstrijd. Toen werd hij gebeld door ex-profrenner en voormalig ploegleider Cees Priem…

DOOR LINDA VAN DE WIEL

De vraag of de gemeente Zundert als start- of finishlocatie wilde fungeren werd gesteld via een berichtje. “Ik was meteen enthousiast. Wij hebben als gemeente veel profrenners voortgebracht en ik vond het wel weer eens tijd voor een wielerfeestje,” stelt Zopfi. “Ik kon niet meteen met een volmondig ‘ja’ antwoorden omdat ik het nog met het college van de gemeente wilde bespreken. Dit lukte vanwege drukte niet meteen, maar zodra ik de ZLM Tour inbracht reageerde iedereen positief.”

Finish slotdag

Toen de wethouder nadien terugkoppeling gaf aan Priem bleek deze echter op meerdere paarden gewed te hebben. En een andere gemeente had sneller toegehapt. Maar de oud-ploegleider toonde zich coulant en zegde toe dat Zundert in 2020 een start- of finishlocatie mocht zijn. “We mochten zelf kiezen waarvoor we wilden gaan en kozen voor de finish van de slotdag,” aldus een enthousiaste Zopfi. Hij vervolgt: “Ik heb toen vrijwel direct geschakeld met de organisatie van Wielerdorp Rijsbergen. Wij als gemeente kunnen een evenement dat zo enorm groot is niet zelf organiseren. Maar de mannen van Wielerdorp Rijsbergen wél. Wij hadden ze keihard nodig.” Het team van Wielerdorp Rijsbergen werkte graag mee. Zopfi: “Ik had al eerder met hen samengewerkt en het was toen al gaaf. Maar nu is onze samenwerking nóg hechter geworden.”

Stoer

Toen het coronavirus ook de wielerwereld in de ban hield, ging de ZLM Tour twee keer niet door. En bijna werden de toezeggingen van Priem en consorten ingetrokken. Maar Zopfi - die sinds twee jaar ook zelf regelmatig de mountainbike of renfiets bestijgt - en de organisatie van Wielerdorp Rijsbergen besloten de schouders eronder te zetten en er álles aan te doen om Zundert alsnog finishlocatie te laten zijn. “We beloofden veel van het werk van de organisatie uit handen te nemen, want met een stichting als Wielerdorp Rijsbergen achter je is veel mogelijk. En de slotfinish was binnen. Nu echt. Hoe stoer is dat?”

Geluksgevoel

Naast sport heeft wethouder Zopfi onder meer sociaal domein in zijn portefeuille. “Los van de wielerhistorie, is Zundert een schoolvoorbeeld van hoe sterk een gemeenschap is en welk geluksgevoel kan ontstaan middels een hecht verenigingsleven. Ik durf te zeggen dat dit geluksgevoel dat mede ontstaat door het organiseren van mooie evenementen preventief werkt op het gebied van zorg,” stelt hij. Hij vult aan: “Wij zetten Wielerdorp Rijsbergen in haar kracht door het bieden van de een deel van de benodigde financiën én hand- en spandiensten. Dát maakt de gemeenschap gelukkig. Ik ben daar apetrots op én ben daarnaast blij dat ik dit feestje vanuit mijn functie als sportwethouder kan vieren. Bovendien vind ik het meer dan terecht dat de wielerhistorie van Rijsbergen vol in de schijnwerpers staat.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief