Afbeelding
Foto: Charles van Campenhout

Zundert zwaait vertrekkende wethouders Johan de Beer en Patrick Kok uit

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - Met een receptie in het Raadhuis heeft Zundert donderdagavond afscheid genomen van Johan de Beer en Patrick Kok. Beiden keerden na de gemeenteraadsverkiezingen niet meer als wethouder terug in het college. Johan de Beer (Dorpsbelangen) was twaalf jaar lang wethouder, Patrick Kok (VVD) vervulde de voorbije bestuurstermijn gedurende vier jaar het wethouderschap.

In haar afscheidswoord spreekt burgemeester Joyce Vermue van een kantelpunt in het leven. Ze verwees daarbij naar het vorig jaar verschenen boek ‘Renegades - Born In The USA’, waarin openhartige gesprekken zijn opgetekend tussen Barack Obama, voormalig president van de Verenigde Staten, en diens landgenoot Bruce Springsteen, wereldberoemd muzikant. “Een boek over gemeenschapszin, de behoefte om van betekenis te zijn en over hoe het leven verassende wendingen met zich mee kan brengen,” aldus de burgemeester. Een dergelijke wending is volgens haar nu ook voor de wethouders De Beer en Kok aangebroken. Wethouders die, zo stelt de burgemeester, zich met hart en ziel hebben ingezet voor de gemeente Zundert en haar inwoners. Met de kenmerkende daadkracht die een wethouder succesvol maakt, en de eigenschap om goed te kunnen luisteren, betrokkenheid te tonen en inwoners mee te laten praten over plannen. 

Dossierkennis

Ze staat als eerste stil bij de carrière van Johan de Beer, de langst zittende wethouder in één aangesloten periode ooit in Zundert, en schetst hoe hij in 2010 aan de slag ging met de portefeuilles ruimtelijke ontwikkeling en beheer, om na acht jaar het roer om te gooien en zich in zijn derde collegeperiode te ontfermen over de portefeuilles financiën, economie en duurzaamheid. Ook roemt zij zijn uitstekende dossierkennis en laat zij een aantal thema’s de revue passeren waarmee Johan de Beer zich als wethouder succesvol heeft beziggehouden: intern onder meer de renovatie van het Raadhuis en ontwikkeling van de gemeentelijke organisatie naar een netwerkgemeente, binnen de gemeente Zundert onder andere de totstandkoming van de Randweg, de realisatie van de ‘dubbelbestemming’ recreatie en permanente bewoning voor het voormalige Parc Patersven, het in de steigers zetten van toekomstbestendige huisvesting voor het onderwijs en het voeren van een scherpe financiële huishouding.

Omgevingsdialoog

Lof is er ook voor Patrick Kok, bij wie burgemeester Joyce Vermue eerst en vooral denkt aan de omgevingsdialoog. Het heeft er volgens de burgemeester in belangrijke mate aan bijgedragen dat Kok de projecten waarbij hij betrokken was tot wasdom heeft zien komen, zoals de terugkeer van een supermarkt in Wernhout, de herontwikkeling van de Molenstraat in Zundert en van de Oranjestraat in Rijsbergen, en de vele woonprojecten in alle kernen van de gemeente Zundert. Ook zijn inspanningen in de pilot Vitaal Buitengebied worden geroemd. Waarna de burgemeester terugkomt op het in het begin van dit artikel genoemde boek waarin Springsteen en Obama tegenover elkaar aangeven op hun best te zijn door zich te realiseren een instrument te zijn van alle anderen, van de mensen die op hun rekenen, en dat het niet gaat om het eigen ego, de eigen ambitie, het eigen talent of de eigen vaardigheden. Om met de woorden van de vertrekkende wethouders te spreken: ‘Dienstbaar zijn aan de gemeenteraad of aan de inwoners van Zundert ‘. Johan de Beer blijft namens Dorpsbelangen als raadslid nog actief binnen de Zundertse politiek. De VVD’er Patrick Kok beraadt zich nog op zijn (politieke) toekomst.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief