Afbeelding
Foto: Gemeente zundert

Gemeente en waterschap doen oproep: ‘Water besparen en bufferen zijn erg belangrijk!’

Door: Redactie Algemeen

ZUNDERT - We zitten midden in één van de droogste jaren van onze geschiedenis en het lijkt erop dat de droge jaren elkaar steeds vaker opvolgen. Daarnaast hebben we een heel natte winter gehad. Dat het klimaat aan het veranderen is twijfelt niemand meer aan. De vraag is alleen wat kunnen we er nog aan doen. De werkgroep Water hebben overleg gehad met waterschap Brabantse Delta en ook wethouder Kools was daarbij aanwezig. Hun belangrijkste conclusie: Water besparen én bufferen zijn erg belangrijk.

De laatste jaren is in en rondom Zundert veel geïnvesteerd in het vasthouden van water om het grondwater aan te vullen zoals het plaatsen van stuwen en plankjes. “Dit zal de komende periode nog belangrijker worden”, is de conclusie van het gesprek. Beperkingen van het gebruik van grondwater kan alleen maar worden voorkomen als het grondwater in perioden van neerslagoverschot weer wordt aangevuld. Deze aanvulling moet grotendeels van bovenaf worden gedaan en dit geldt niet alleen voor de percelen kort aan de beek. Juist de percelen die hoog liggen kunnen ervoor zorgen dat er veel water in de ondergrond wordt gebracht door niets af te voeren. “Hier kan iedereen een steentje aan bijdragen door juist vanaf die gronden geen water af te voeren naar lagergelegen gebieden. Hierdoor kan het gebeuren dat het perceel pas een dag later berijdbaar is maar daardoor kan er wel veel meer water in de bodem trekken waardoor ook in drogere perioden water onttrokken kan blijven worden uit de bodem. Ga voor jezelf goed na waar je, straks als het gaat regenen, ervoor kunt zorgen dat je water vasthoudt op je eigen perceel voordat het de sloot inloopt. En als het de sloot inloopt probeer het dan door middel van een schot of een stuw zoveel mogelijk in de sloot vast te houden. Je kunt dit ook op een eenvoudige manier doen door in de sloot zandzakken te leggen. Natuurlijk mag je ervoor zorgen dat in extreme situaties het water weg kan.”

Wat doet een ander?
Naast het agrarisch gebied probeert de gemeente ervoor te zorgen dat ook in het stedelijk gebied het water zoveel mogelijk ter plaatse in de bodem wordt gebracht. Dit gebeurt door bij wegrenovaties of nieuwbouwwijken het regenwater zoveel mogelijk te scheiden van het rioolwater en via een infiltratieleiding naar de ondergrond te brengen. De komende jaren worden er veel wijken en pleinen op deze manier afgekoppeld binnen de gemeente Zundert. Daarnaast zal ook de gemeente Zundert terughoudend zijn met het baggeren van de sloten om water zo veel mogelijk vast te houden in de haarvaten. Ook hier zal een goede afweging worden gemaakt om schade zoveel mogelijk te voorkomen.

“Wanneer we nu al nadenken hoe we het grondwater straks weer aan kunnen vullen voorkomen we dat we straks zeggen “hadden we maar……” Alleen op die manier kunnen we het heft zelf in handen nemen en voorkomen dat er maatregelen voor ons bedacht worden.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief