Impressie van een deel van de heringerichte Assortimentstuin.
Impressie van een deel van de heringerichte Assortimentstuin. Foto: Valery Voeten

Assortimentstuin ‘nieuwe stijl’ opent met feestmiddag

Door: Addo Sprangers Algemeen

KLEIN ZUNDERT - Steeds meer inwoners van Zundert en Klein Zundert weten de tussen beide dorpen ingeklemde Assortimentstuin ‘nieuwe stijl’ te vinden om te recreëren en te sporten. Het tekent de brede waardering voor de het voorbije jaar flink aangepakte en volledig heringerichte lap grond. Bij wijze van officiële opening vindt er komende zaterdag van 13.00 uur tot 17.30 uur een gezellige en sportieve feestmiddag plaats.

De Assortimentstuin in Klein Zundert kent een roerige geschiedenis. In 1988 werd de tuin aangelegd als een soort levende showroom voor de vele boomkwekerijen in de gemeente Zundert, die er hun assortiment konden tonen. Drie jaar later werd er op het middenterrein zelfs de eerste vakbeurs GrootGroen gehouden. Het onderhoud van de Assortimentstuin bleek echter een niet geringe opgave en uiteindelijk werd besloten het terrein af te stoten. Het leidde tot verloedering van de groene long tussen Zundert en Klein Zundert. Initiatieven om de Assortimentstuin nieuw leven in te blazen als sociale ontmoetingsplek sneuvelden. Uiteindelijk wilde eigenaar Staatsbosbeheer van het stuk grond af en dreigde openbare verkoop. Hierop nam Zundertenaar René Maas, bekend als projectontwikkelaar, in 2020 als privépersoon de Assortimentstuin over van Staatsbosbeheer. Hij wilde per se niet dat het stuk grond verloren zou gaan. Sterker nog: de Assortimentstuin moet een groene ontmoetingsplek voor heel Zundert en Klein Zundert worden. 

Stichting

Dat laatste is nog steeds het doel. Voor wat betreft de verwezenlijking daarvan zijn inmiddels grote stappen gezet. De basisstructuur is zo goed als afgerond en verschillende initiatieven krijgen gestalte. Zo zijn er nieuwe wandelpaden en een vijver met een strandje aangelegd, zijn er picknickbanken geplaatst en is de Assortimentstuin gesierd met fleurige bloemen. WTC De Trappistentrappers is bezig met de aanleg van een wielerparcours. Ook zijn er plannen voor de aanleg van een waterspeeltuin. Daarnaast is er een stichting in het leven geroepen die zich bezighoudt met alle aspecten rond de Assortimentstuin. Het bestuur van die stichting wordt gevormd door Jos van Aert, Tijmen Dekkers, Maurice Vermeiren, Valery Voeten en voorzitter René Maas. Laatstgenoemde meldt dat de stichting een ANBI-status heeft, wat het voor subsidieverstrekkers, fondsen en donateurs aantrekkelijk maakt om te doneren.

Basis

“Nu is het echter vooral fijn om te merken dat iedereen superblij is met de nieuwe Assortimentstuin,” vertelt hij. “Steeds meer sportclubs bijvoorbeeld weten de weg er naartoe. Zo is de jeugd van De Trappistentrappers er actief. Ook worden er bootcamps gehouden. Kinderdagverblijven vertoeven er met de kinderen. ’t Stokperdje, met de Assortimentstuin als ‘achtertuin’, wil er straks ook meer activiteiten gaan ontplooien. En zo blijven er nieuwe ideeën binnenkomen. Die zijn ook heel welkom. De basis ligt er en is een goede aanzet tot méér in de toekomst. Hopelijk ontwikkelt de Assortimentstuin zich zo door tot dé groene speelkamer van Zundert.”

Activiteiten

Zoals gezegd is er komende zaterdag van 13.00 uur tot 17.30 uur van alles te doen in de Assortimentstuin. ‘t Stokperdje organiseert verschillende spelletjes voor kinderen, Moerse Boys houdt een voetbaltoernooitje voor de jeugd, de jeugdafdeling van De Trappistentrappers verzorgt een crossdemonstratie, kinderen kunnen kennismaken met Gilde Sint Willibrordus, er is een springkussen en om 15.00 uur geeft Triple-S Dance een optreden. ‘Last but not least’ is er een uitgiftepunt voor een drankje.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief