André van de Kloot beeldt uit hoe een keuterboer honderd jaar geleden naar de Akkermolen trok.
André van de Kloot beeldt uit hoe een keuterboer honderd jaar geleden naar de Akkermolen trok. Foto: Charles Luijten

Zundertse Akkermolen draait weer als een tierelier

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - Goed nieuws voor de akkerbouwers die hun graan nog willen laten malen. Ze kunnen weer terecht bij de Akkermolen in Zundert, welke na een grondige herstelbeurt weer volledig maal- en draaivaardig is.

DOOR CHARLES LUIJTEN

Na twee jaar draaien de wieken van Zunderts Akkermolen weer in het rond. Het legendarische monument - officieel gezien bestaat de molen sinds 1625, maar er zijn documenten gevonden die erop duiden dat hij in 1412 al bestond - was hard toe aan reparatie en vervanging van onderdelen. Onder meer de hoofddraagbalk bleek twee jaar geleden door bruinrot aangetast. De heropening van de Akker molen vond zaterdag plaats door André van de Kloot uit Achtmaal, inmiddel s al dertig jaar voorzitter van Stichting Akkermolen.

Terwijl molenaar Jan van Elteren bezoekers aan de hand van videobeelden uitlegt hoe de molen tijdens het malen van het graan werkt, vertelt zijn collega Jac Brosens ons wat de molen mankeerde. “De steenbalk waarop de twee molenstenen rusten moest door de vraat van insecten worden vervangen. Daarnaast dienden andere onderdelen te worden vervangen c.q. te worden gerepareerd. Met die werkzaamheden waren twee jaren gemoeid én een kostenplaatje van circa 25.000 euro. Al is dat een schijntje met het geld dat begin jaren ‘90 diende te worden opgehoest toen de molen compleet vernieuwd moest worden. Daarmee was namelijk een bedrag 3,5 ton gemoeid. Het leidde eveneens tot oprichting van Stichting Akkermolen die de molen beheert. De kosten van onderhoud zijn voor rekening van de Gemeente Zundert die op haar beurt subsidie krijgt van de Rijksoverheid. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief