Beeld van het Kindercorso in 2021.
Beeld van het Kindercorso in 2021. Foto: Charles van Campenhout

In startblokken voor Kindercorso Zundert

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - Zundert maakt zich op voor de 71ste editie van het Kindercorso. Komende zondag is het weer zover en trekken de corsocreaties van de kids vanaf 13.30 uur als vanouds door de Zundertse straten.

Het is dus opnieuw aftellen geblazen voor de corsobuurtschappen in de gemeente Zundert en in Schijf. Stond een kleine twee weken terug ‘alles’ nog in het teken van Corso Zundert, komende zondag zijn de schijnwerpers gericht op het Kindercorso. En dus leggen de jonge corsobouwers - al dan niet met wat hulp van al wat ervarener corsoliefhebbers - deze dagen met veel enthousiasme de laatste hand aan hun wagens. Die creaties zijn weliswaar wat kleiner dan die bij het ‘grote’ Corso, maar vaak worden ze wel in dezelfde corsotenten gemaakt. Tegen een kleine vergoeding kunnen de deelnemers aan het Kindercorso in een professionele entourage met alle mogelijke faciliteiten gezellig werken aan hun wagens. Het Kindercorso speelt een niet te onderschatten rol. Het voortbestaan van ieder evenement valt of staat immers met de animo daarvoor onder de jongere generaties. Voor veel Zundertse kinderen is het Kindercorso hun allereerste ervaring met het zelf werken aan een corsowagen. Het Kindercorso als kweekvijver voor het ‘grote’ Corso? Dat klinkt helemaal niet onlogisch. Het is goed mogelijk dat komende zondag al de hand van toekomstige ontwerpers zichtbaar zal zijn. Het Kindercorso telt jaarlijks zo’n 170 inschrijvingen, goed voor ongeveer 700 jonge deelnemers. Er mag dus met een gerust hart worden gesteld dat het corsovirus hardnekkig is.

Ander jasje

Vorig jaar werd het evenement vanwege het coronavirus net in een ander jasje gestoken. Géén tocht door het centrum van Zundert, maar wel een rijdend Kindercorso op bedrijventerrein Beekzicht met voldoende ruimte voor publiek om op veilige afstand van elkaar de optocht te kunnen bekijken. Er werd toen gewerkt met toegangstickets welke werden verstrekt aan de deelnemers, die deze mochten uitdelen aan familie en bekenden. In 2020 ging het Kindercorso ondanks het coronavirus eveneens door, maar toen trokken de jeugdige wagenbouwertjes niet door de Zundertse straten. In plaats daarvan werd onder de noemer Kindercorso The Battle een ontwerp- en bouwwedstrijd gehouden, al verschilde The Battle niet veel van de voorgaande kindercorso’s. Kinderen moesten bedenken wat ze wilden bouwen en daar een ontwerp voor maken. Daarna gingen ze aan de slag met bouwen, het kiezen van kleuren, het plukken en tikken van dahlia’s en bedenken hoe ze hun creatie zouden presenteren. Juryleden kwamen bij de bouwers thuis om hun wagentje te beoordelen. Na afloop volgde de online prijsuitreiking.

Route

De route wordt dit jaar overigens andersom gelopen. Dus eerst de Molenstraat in en over de Corsoboulevard, dan via Wildertsedijk, Burgemeester Manderslaan, langs De Willaert, Molenstraat, Prinsenstraat, Nachtegaalstraat en Lijsterstraat terug naar het CLTV-terrein. Het volledige programma van het Kindercorso van dit jaar kun je hier vinden.

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief