De Gemeente Zundert is bereid om circa 150 asielzoekers op te vangen op de beoogde regionale opvanglocatie op De Krabbebossen.
De Gemeente Zundert is bereid om circa 150 asielzoekers op te vangen op de beoogde regionale opvanglocatie op De Krabbebossen. Foto: archief Stichting Erfgoed Juzt

Zundert bereid tot opvang 150 kansrijke asielzoekers op De Krabbebossen

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - Het Zundertse college is bereid om De Krabbebossen in Rijsbergen tijdelijk, voor de duur van maximaal drie tot vijf jaar, in te zetten als regionale opvanglocatie voor circa 150 asielzoekers. Dit is echter nog geen definitief besluit. De eigenaar van De Krabbebossen, het COA en de Gemeente Zundert onderzoeken nu eerst de mogelijkheden.

Gezien de enorme druk op de overvolle asielzoekerscentra en de beperkte doorstroom van asielzoekers, is de vraag aan gemeenten om extra opvangplekken te openen erg groot. Met haar bereidheid tot realisatie van een regionale opvanglocatie. Hiermee reageert de Gemeente Zundert binnen het samenwerkingsverband met acht gemeenten in de regio (Alphen-Chaam, Altena, Baarle-Nassau, Breda, Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg en Oosterhout) op de oproep van de landelijke overheid om een bijdrage te leveren aan een oplossing voor deze noodsituatie. “We trekken hierbij als gemeenten gezamenlijk op,” aldus burgemeester Joyce Vermue.”Iedere gemeente heeft een bijdrage te leveren. Dat doen we vanuit een gezamenlijke zoektocht.”

Onderzoek

In december vorig jaar is door de Gemeente Zundert al eens onderzocht of de locatie De Krabbebossen geschikt zou zijn voor de opvang van statushouders. “Dat is uiteindelijk niet mogelijk gebleken gelet op de door ons gestelde voorwaarden, de mogelijkheden daar en de wisseling van eigenaar,” aldus burgemeester Joyce Vermue. “De nieuwe eigenaar is bereid gevonden om met de Gemeente Zundert en het COA in gesprek te gaan om samen de haalbaarheid van een menswaardige opvang van circa 150 asielzoekers te onderzoeken.” Dat moet volgens haar ‘op een zo passend mogelijke wijze, met oog voor de omgeving en passend bij Zundert’. “We denken dat op De Krabbebossen te kunnen realiseren.”

Toekomstperspectief

Sinds het vertrek van jeugdzorginstelling Juzt worden de panden op het terrein antikraak bewoond. Het gaat momenteel nog om circa tien bewoners en ondernemers. Wat er met hen gaat gebeuren, is volgens burgemeester Joyce Vermue de verantwoordelijkheid van de eigenaar van De Krabbebossen. De Gemeente Zundert wil De Krabbebossen gaan herontwikkelen en een toekomstperspectief bieden aan het gebied. “Er moet een plan voor de toekomst komen dat een kwaliteitsimpuls voor de omgeving biedt,” aldus burgemeester Joyce Vermue. De ontwikkeling van dat plan kan volgens haar plaatsvinden in de drie tot vijf jaar dat De Krabbebossen mogelijk fungeert als regionale opvanglocatie.

Voorwaarden

Ze benadrukt dat de beoogde regionale opvanglocatie uitsluitend is bestemd voor asielzoekers die al een kansrijke asielprocedure doorlopen en die al aan de regio zijn verbonden. “Dan praat je over asielzoekers die op basis van hun nationaliteit al voor zeventig procent kans maken op een verblijfsvergunning.” Een andere harde eis is dat de opvanglocatie ruimte biedt voor de opvang van circa 150 asielbezoekers. “Dat mogen er dus geen 300 worden. Bij de opvang van 150 asielzoekers staan we open voor multi-inzetbare opvang. Dat betekent dat ‘spoedzoekers’ die per direct een woning hebben, hier ook kunnen wonen. Dit bevordert de integratie en is mede een oplossing voor het nijpende woningtekort. “ Volgens de burgemeester is een andere belangrijke voorwaarde dat de opvang van asielzoekers niet ten koste mag gaan van het onderwijs. “Daar zullen we in goed overleg met het onderwijs en het COA duidelijke afspraken over maken.” Daarnaast stelt de Gemeente Zundert als voorwaarde dat gemeenten in de regio de opvang van Zundertse statushouders volledig overnemen.

Haalbaarheidsonderzoek

Burgemeester Joyce Vermue zegt geen termijn te hebben verbonden aan het uit te voeren haalbaarheidsonderzoek naar de komst van een regionale opvanglocatie. “Het gaat om de kwaliteit van de afspraken. Zo’n onderzoek kan snel gaan, maar ook langer duren.” Omwonenden en anti-kraakbewoners van De Krabbebossen zijn vandaag per brief geïnformeerd over de plannen met De Krabbebossen. “Een aantal omwonenden heb ik nog persoonlijk gebeld,” vertelt de burgemeester. “De reacties? Die waren begripvol. Iedereen ziet wel dat er een maatschappelijke vraag is naar de opvang van asielzoekers. We hebben in ieder geval afgesproken om goed in contact te blijven met elkaar. Goede buren moeten goede buren blijven. Als er zorgen zijn, dan bespreken we die graag. De deur staat altijd open.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief