De verschillende basisscholen, zoals hier de Sint Antoniusschool in Klein Zundert, blijven ook na een fusie van de schoolbesturen zelfstandig voortbestaan.
De verschillende basisscholen, zoals hier de Sint Antoniusschool in Klein Zundert, blijven ook na een fusie van de schoolbesturen zelfstandig voortbestaan. Foto: Addo Sprangers

Besturen SPOZ en SKOR zijn het eens over fusie

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - De besturen van Stichting Katholiek Onderwijs Rijsbergen (SKOR) en Stichting Primair Onderwijs in de gemeente Zundert (SPOZ) zijn voornemens te fuseren, zo maken zij bekend in een gezamenlijk bericht.

Dat betekent dat de zes basisscholen die onder beide stichtingen vallen straks zelfstandig blijven voortbestaan, maar wel samen worden gebracht onder één onderwijsstichting met dus één bestuur. Het gaat hierbij om de basisscholen Zonnebloem in Zundert, Sint Annaschool in Zundert, De Wegwijzer in Achtmaal, de Jozefschool in Wernhout en de Sint Antoniusschool in Klein Zundert (allen overkoepeld door SPOZ) en de Sint Bavoschool in Rijsbergen (SKOR). De streefdatum voor de fusie is maart 2023. Op dit moment wordt de besluitvormingsprocedure zorgvuldig doorlopen om uiteindelijk samen een definitief besluit te nemen. Onderdeel van deze besluitvormingsprocedure is een ouderraadpleging. Op korte termijn ontvangen alle ouders hierover meer informatie.

Onderzoek

Het besluit komt na een onderzoek naar de mogelijkheid tot een bestuurlijke fusie. Gedurende het onderzoekstraject is volgens de huidige besturen van SKOR en SPOZ vertrouwen ontstaan in de meerwaarde van een bestuurlijke fusie. Als leidend motief noemen zij het gezamenlijk aanbieden van kwalitatief goed onderwijs voor alle kinderen in de regio Zundert en omstreken. “Wij hebben vertrouwen dat door samenwerking er een robuuste en weerbare organisatie wordt gecreëerd in een tijd waarin van het onderwijs veel gevraagd wordt,” zo melden beide besturen. “In het vervolgonderzoek zijn de gevolgen van de bestuurlijke fusie voor de twee besturen, de medewerkers, de ouders en leerlingen in kaart gebracht. Er is een zorgvuldig beeld ontstaan over de gevolgen voor de fusie op verschillende terreinen, zoals onderwijs, personeel, huisvesting en financiën. De resultaten versterken het vertrouwen in de meerwaarde van de bestuurlijke fusie voor beide schoolbesturen.” Zij geven verder te kennen dat tijdens het onderzoek veelvuldig is gesproken met diverse geledingen, zoals teamleden, toezichthouders en de (gemeenschappelijke) medezeggenschapsraden. Met een voorgenomen besluit om de schoolbesturen te fuseren wordt het onderzoek nu positief afgerond.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief