Anton Daamen, voorzitter Stichting Koutershof: 'Verduurzaming bij ons al enkele jaren nadrukkelijk op de agenda'
Anton Daamen, voorzitter Stichting Koutershof: 'Verduurzaming bij ons al enkele jaren nadrukkelijk op de agenda' Foto: collectie Anton Daamen

Koutershof vreest energielasten: ‘Kijkend naar huidige situatie verwachten wij straks een tienvoud aan kosten’

Door: Addo Sprangers Algemeen

RIJSBERGEN - Hoge energierekeningen maken dat bij veel maatschappelijke organisaties, gemeenschapshuizen en sportverenigingen de nood hoog is. Om te voorkomen dat zij hun deuren moeten sluiten, wil de Gemeente Zundert bijspringen. Momenteel houdt zij zich bezig met de voorbereiding van deze regeling. De stijgende energielasten zijn ook voor Stichting Koutershof een bron van zorg. Voorzitter Anton Daamen spreekt van een waar hoofdpijndossier.

Dat laatste is niet zonder reden. Volgens Daamen heeft Stichting Koutershof momenteel weliswaar nog een vast energiecontract, maar komt daar op niet al te lange termijn ook een einde aan. “En dan gaat het los met de prijzen,” vermoedt hij. “Kijkend naar de huidige situatie verwachten wij dan een tienvoud aan kosten.” Hij zegt blij te zijn met de aankondiging van de Gemeente Zundert dat zij organisaties straks financiële steun wil bieden bij hoge energierekeningen, al houdt hij een slag om de arm. “We weten nog niet hoe de Gemeente Zundert erin staat met betrekking tot Koutershof. Deze week gaan we er samen met de Gemeente Zundert over praten. We zijn door het ontwerp en gebruik van het pand wel een grootverbruiker van gas en elektra. We willen een verhoging van de energielasten het liefst zo min mogelijk op de gebruikers van Koutershof afwentelen. Overigens staat verduurzaming bij ons al enkele jaren nadrukkelijk op de agenda. We zijn bijvoorbeeld een initiatief gestart met Stichting WindCent. Vanuit een energiefonds met opbrengsten van de windmolens aan de A16 wordt straks geïnvesteerd in de leefbaarheid in de dorpskernen. Ook hebben we een ‘prijsvraag’ van Rabobank De Zuidelijke Baronie gewonnen rond zonnepanelen. We proberen overal aan te haken. Dat is heel positief, maar we kunnen ook niet anders.” 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief