Dirigent John Curfs verlaat St. Cecilia met pijn in zijn hart: 'Ik blijf de harmonie zeker volgen'
Dirigent John Curfs verlaat St. Cecilia met pijn in zijn hart: 'Ik blijf de harmonie zeker volgen' Foto: Jacqueline Verschuren

Dirigent John Curfs neemt afscheid van St. Cecila

Door: Guus Arnouts Algemeen,Nieuws

RIJSBERGEN - John Curfs (47) tikte afgelopen zondag voor de laatste maal af tijdens het nieuwjaarsconcert van muziekvereniging St. Cecilia. Hij kijkt terug op bijna tien jaar als dirigent van de harmonie, mede-initiator van Rijsbergen In Close Harmony (RICH) en The Passion dat daar uit voortvloeide.

"De reden waarom ik stop is persoonlijk, vanwege gezondheidsproblemen", vertelt Curfs, de emotie duidelijk hoorbaar in zijn stem. "Het liefst was ik nog tien jaar doorgegaan, maar in mijn eigen belang en voor mijn eigen gezondheid leg ik mijn taak als dirigent voorlopig neer. Een zware beslissing? Ja, natuurlijk. Want na die acht en een half jaar zijn de mensen die in eerste instantie mijn muzikanten waren, mijn vrienden geworden en zag ik hun niveau nog altijd stijgen."

Overstap
Beroepsmuzikant Curfs uit Bergen op Zoom staat rond 2010 voor het eerst als dirigent voor de harmonie. "Ik houd me als dirigent aan een bepaald concept, waarbij wordt afgeweken van de traditionele harmoniemuziek." St. Cecilia stapt dan ook onder zijn muzikale leiding over op jazz, swingende muziek, bigband en funk. Het doel is om daarmee iedereen, zowel muzikant als publiek, aan te spreken. "In het begin was die omschakeling nog lastig en zeker wennen. Gelukkig werd ik daarin gesteund door het bestuur en konden we gaan bouwen."

RICH
Dat bouwen begint met kleine stapjes, legt Curfs uit. Eerst met een nieuwjaarsconcert in nieuwe stijl en uiteindelijk werpt dat vruchten af. "Het broeide, die verandering. Rijsbergenaren hoorden dat, zagen dat het talent in de lift zat en dat het leuk werd om naar een concert te gaan. Zo hadden we tijdens ons jubileumconcert in de Koutershof ineens drie uitverkochte avonden." Die stijgende lijn gaat verder en tegelijkertijd begint het te kriebelen bij Curfs. 'Als we drie verkochte concerten hebben, dan moet een groter project toch ook mogelijk zijn', dacht hij destijds. In eerste instantie komt een klein creatief team bij elkaar en zou later RICH vormen. Curfs is daar vanaf het begin af aan bij en is verantwoordelijk voor met name het muzikale proces. "Dat deed ik niet alleen. Zo kende ik eigenlijk niemand in Rijsbergen die kon dansen of zingen, maar anderen zeiden: 'Dat talent hebben we, dat komt goed!' Wat dat betreft is Rijsbergen wel een beetje een bijzonder dorp: zodra er iets moet gebeuren en er handjes nodig zijn, steekt iedereen z'n schouders eronder."

Afscheid
Zo zorgt de Rijsbergse vertolking van The Passion afgelopen jaar voor het derde succesvolle RICH-project. "Zo'n project is een stipje op de horizon, iedereen wil daar voor gaan. En hoewel het allemaal amateurmuzikanten zijn, kwam het heel professioneel uit de verf. Het plezier en toewijding spatten ervan af." Als de laatste noot afgelopen zondag klinkt, geeft dat hem dan ook een vreemd gevoel. "Opeens is het allemaal voorbij", vertelt Curfs. Een kleine stilte valt. "Maar ik blijf de harmonie zeker volgen en hoop dat ze deze lijn doorzetten. Ik ben dankbaar dat ik de afgelopen jaren met zoveel mooie, lieve en getalenteerde mensen heb mogen werken en zoveel moois heb kunnen beleven."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief