Afbeelding
Foto: Addo Sprangers

Nieuwjaarsreceptie Gemeente Zundert trekt veel belangstellenden

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - In Zundert vond vrijdagmiddag de nieuwjaarsreceptie van de Gemeente Zundert plaats. Traditiegetrouw hield de binnenkort afzwaaiende burgemeester Leny Poppe-de Loof haar nieuwjaarstoespraak. "2019 is een jaar met volop uitdagingen voor u en de gemeente. Heb geloof in dat het kan en heb vertrouwen in elkaar", hield ze haar toehoorders voor.

Vanwege de verbouwing van het gemeentehuis is voor de gelegenheid uitgeweken naar de sfeervolle Annakapel aan de Molenstraat. Voor Leny Poppe-de Looff een bijzonder moment: het is de laatste keer dat zij als burgemeester van Zundert haar nieuwjaarstoespraak houdt. Ze heeft er namelijk voor gekozen om geen derde termijn als burgemeester aan te gaan. Op 1 maart eindigt haar kroonbenoeming als burgemeester van de gemeente Zundert. Leny Poppe-de Looff is straks twaalf jaar (twee termijnen van zes jaar) burgemeester van de gemeente Zundert geweest, al heeft ze aangekondigd bereid te zijn om zo nodig na 1 maart aan te blijven tot haar opvolger is benoemd.

Vertrouwen

Een terugblik op haar burgemeesterschap in deze nieuwjaarstoespraak is dan ook onvermijdelijk. Ze refereert aan één van haar eerste interviews als burgemeester twaalf jaar geleden, waarbij zij de boodschap 'Blijf geloven dat het kan' verkondigde. "Blijf geloven betekent dat je vertrouwen hebt in jezelf en de ander", licht ze toe. "Dat je vastberaden én met overtuiging werkt aan een doel. Als individu, groep, bedrijf, wijk of samenleving. Je zoekt toenadering tot elkaar en werkt samen."

Gemeenschapszin

"In onze gemeente blijven we nog steeds geloven dat het kan", aldus de burgemeester. "Of we nu met de buurtschappen in de zinderende hitte dahlia's staan te tikken, met 600 man barbecueën in Achtmaal, de internationale pers te woord staan bij het Corso of GrootGroenPlus, of klaarstaan voor onze naasten in tijden van verdriet." Het heeft volgens haar te maken met de in Zundert diepgewortelde gemeenschapszin. "Niemand laat zich hier uit het veld slaan. Het kan altijd."

Ondermijning

Dat laatste is van toepassing op meerdere onderwerpen, zo maakt burgemeester Leny Poppe-de Looff duidelijk. Een veilige en leefbare gemeente bijvoorbeeld. "Het moet in gemeente Zundert goed wonen, werken en recreëren zijn. Ons beleid is daarom gericht op preventie: voorkomen is beter dan genezen." Ze roemt in dat opzicht de buurtpreventieteams, de buurtschouw, de wijkagenten en de BOA's. Ook het fenomeen ondermijning laat ze niet onbenoemd. "Een veilige en leefbare gemeente is ook gebaat bij een daadkrachtige aanpak als het gaat om ondermijning', zegt ze, hierbij de ontmanteling van de Rijsbergse camping Fort Oranje als voorbeeld noemend.

Vernieuwing

In haar toespraak vraagt ze ook aandacht voor de vorig jaar ingezette bestuurlijke vernieuwing, aan de buitenkant vooral zichtbaar aan de politici die na de gemeenteraadsverkiezingen afscheid namen dan wel hun entree maakten. "Met tevredenheid kijk ik terug naar de vorming van het politiek akkoord, waar alle politieke partijen achter staan", aldus burgemeester Leny Poppe-de Looff. "Een uniek toonbeeld van verbindende werking in de Zundertse politiek. Gezamenlijk spannen we ons in om de afspraken waar te maken."

Krachtig lokaal bestuur

"Het ambitieniveau ligt hoog", vervolgt ze. "Maar wij geloven dat het kan. Gemeenteraad, college en ambtenaren zijn voorbereid op de uitdagingen van morgen met instrumenten van het heden. Bestuurskracht, flexibele inzet van ambtenaren, een collegiaal bestuur en goede afstemming met de raad zijn cruciale bouwstenen voor het krachtige lokaal bestuur dat er nu staat. De gemeente Zundert is goed voorbereid op de nabije toekomst."

Herdenken

'Last but not least' benadrukt zij de waarde die ze hecht aan herdenken. Het herdenken van bijvoorbeeld de slachtoffers die vielen tijdens de Tweede Wereldoorlog en het herdenken van het drama op de Vloeiweide in 1944. Burgemeester Leny Poppe-de Looff: "Herdenken is een groot goed. We verbinden het verleden, het heden en de toekomst. We staan stil bij de ontberingen die generaties voor ons moesten doorstaan. Hoe zij voor lastige keuzes stonden, hoe zij slachtoffers hielpen en vluchtelingen een thuis gaven. We vertalen hun verhalen naar de tijd waarin we nu leven en hoe de samenleving eruit moet zien voor onze kinderen en kleinkinderen."


























































Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief