Afbeelding
Foto: Addo Sprangers
FOTOALBUM

Eerste steen nieuwe Karkooi is eerbetoon aan Boerendag-iconen

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

RIJSBERGEN - De Karkooi, thuishaven van Stichting Boerendag Rijsbergen én Boerendag Museum in wording, ondergaat sinds het vroege voorjaar een ware metamorfose. Afgelopen woensdagmiddag werd hieraan een officieel tintje gegeven middels een symbolische eerste steenlegging.

De handeling vindt plaats onder het toeziend oog van enkele tientallen belangstellenden. Wegens persoonlijke omstandigheden een week later dan aanvankelijk gepland, maar dat maakt het moment er niet minder historisch om.

Gebaar

Charles Luijten, grondlegger van de Boerendag, en Jos van Rijckevorsel, bestuurslid sinds 1977, krijgen de eer om de steen te onthullen door het neerhalen van een vlag met daarop het logo van de Boerendag Rijsbergen. Tot hun eigen verwondering kunnen zij hun eigen namen gegraveerd in de steen teruglezen. "Een fantastisch gebaar", aldus Charles Luijten. Om er niet veel later nadrukkelijk aan toe te voegen: "De Boerendag en De Karkooi zijn verdiensten van álle vrijwilligers. In je eentje kun je niets. "

Werkgroep

Bestuurslid Riet Hereijgers echter vindt het eerbetoon aan Luijten en Van Rijckevorsel niet meer dan terecht. In haar welkomstwoord schetst ze hoe Charles Luijten in 1977 hoogstpersoonlijk de Boerendag in het leven riep na een aankondiging dat de 25ste editie van de jaarlijkse fokveedagen de laatste zou zijn. Samen met Toon Hartman, burgemeester van de toen nog zelfstandige Gemeente Rijsbergen, richtte hij een werkgroep op die de basis zou leggen voor het evenement dat de Boerendag vandaag de dag is. "De eerste editie vond bijna recht voor de deur van Charles plaats", weet ze. "Aan de Nassaustraat, waar het beeld van de koe Victoria 2 staat. Vanwege verschillende virussen werd uiteindelijk een streep gezet door de fokveekeuringen, maar vee is nog altijd onderdeel van de Boerendag."

Locaties

Dat laatste geldt eveneens voor de optocht tijdens de Boerendag, waarbij onder andere karren, wagens, huisraad en gebruiksvoorwerpen de revue passeren. Stuk voor stuk goederen die ook moeten worden opgeslagen. Stichting Boerendag Rijsbergen beschikte daartoe door de jaren heen over verschillende locaties. Van de voormalige kaasfabriek (de locatie waar nu de Boerenbond is gevestigd) ging het naar een schuur aan de Laguitensebaan. In 1995 volgde een verhuizing naar een loods aan de Tiggeltsebergstraat, nadat deze door de Gemeente Rijsbergen was aangekocht en weer doorverkocht aan de Stichting Boerendag Rijsbergen. Die realiseerde er aan de achterzijde een werkplaats. Maar ook op deze locatie, bekend als De Karkooi, groeide de Stichting Boerendag Rijsbergen door de almaar uitdijende collectie historische spullen uit haar jasje. Via de grote verbouwing die nu plaatsvindt - en waarmee zeer royaal ruimte wordt gecreëerd - kan de Stichting Boerendag Rijsbergen weer positief vooruitblikken.

Goud

Riet Hereijgers: "In het Boerendag Museum willen we straks via wisselende tentoonstellingen het Brabantse erfgoed presenteren aan scholieren om hen hiermee kennis te laten maken. Senioren kunnen er herinneringen ophalen aan vroeger tijden. Het is fantastisch dat we De Karkooi nu zo kunnen opknappen, ondanks onze beperkte financiële middelen. Wat dat betreft zijn onze vele vrijwilligers goud waard."

Parel

Lovende woorden klinken er ook uit de mond van wethouder Twan Zopfi. "Het is belangrijk dat het verenigingsleven een goede basis krijgt", zegt hij. "Het meekrijgen van cultuur en historie, via de Boerendag, draagt daaraan bij. De jeugd heeft de toekomst." Hij verwijst naar het in februari van dit jaar door studenten van Breda University of Applied Science gepresenteerde rapport 'Het verhaal van Rijsbergen', het resultaat van een in opdracht van de Gemeente Zundert verricht onderzoek naar het culturele erfgoed van Rijsbergen om de rijke geschiedenis van het dorp onder de aandacht te brengen. "De Boerendag wordt hierin omschreven als één van de vijf parels van Rijsbergen."

Heemkundige Kring

De metamorfose van De Karkooi is ook goed nieuws voor Heemkundige Kring De Drie Heerlijkheden. Zij moest met haar Museum De Weeghreyse, nu nog gevestigd in het voormalige gemeentehuis van Rijsbergen, uitzien naar een andere locatie. Projectontwikkelaars Maas-Jacobs en Somnium Real Estate, eigenaren van het pand, zijn namelijk bezig met plannen voor herbestemming. Heemkundige Kring De Drie Heerlijkheden krijgt straks - naar verwachting dit jaar nog - onderdak in De Karkooi. "Boerenhistorie en heemkunde, een mooie combinatie ", vindt secretaris Twan van Duijnhoven van de Heemkundige Kring. "Dat zou best wel eens een spin-off kunnen geven."











Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief