Foto: archief Weekblad de Bode

Rijsbergen bereidt zich voor op herdenking en viering van 75 jaar bevrijding

  Algemeen,Nieuws

RIJSBERGEN - In Rijsbergen wordt komende maand op initiatief van de plaatselijke KBO-afdeling het toneelstuk 'De weg naar vrijheid' (in dit geval die van Rijsbergen) opgevoerd.


Het is in eerste instantie het idee van Brabant Remembers. De provinciale KBO in 's Hertogenbosch probeerde alle plaatselijke KBO's in heel Noord-Brabant warm te maken voor het opvoeren van het toneelstuk 'De weg naar vrijheid'. Het van de hand van Henny Lemkens afkomstige stuk heeft betrekking op de Duitse bezetting gedurende de periode1940-1945. Uiteindelijk doen slechts negen plaatselijke KBO's aan het project mee. Rijsbergen is er één van, de enige in het gebied gelegen tussen Tilburg en Bergen Op Zoom. "Jong en oud heeft in het toneelstuk een rol. Er is ook sprake van een uniek samenwerkingsverband. Naast onze eigen vereniging Spelen Met Tijd leveren toneelgroep KLUTS, Samen Sterk, K.S.E. Scouting en leerlingen groep 7 en 8 van de Sint Bavoschool namelijk de spelers en speelsters. Ondersteuning in decoratieve vorm met de daarbij horende attributen wordt verleend door de Stichting Boerendag", meldt Jac van Oers, secretaris van de KBO-afdeling Rijsbergen.

Uitdaging

Het instuderen van 'De weg naar vrijheid' is inmiddels gestart. Het is ook deze keer Kees Vogels die de regie in handen heeft. Vogels regisseerde vijf jaar geleden het door Charles Luijten geschreven oorlogsstuk 'De laatste uren' dat in Koutershof ten tonele werd gebracht. Dat verhaal speelde zich toen grotendeels in een Rijsbergse schuilkelder af. " Hopelijk draait ook het komende stuk, waarin Rijsbergse oorlogsgebeurtenissen zijn verwerkt, op veel succes uit", zegt Vogels. Hij vindt het een hele uitdaging omdat 85% van de spelersgroep nooit eerder op een toneelpodium heeft gestaan. De uitvoeringen zijn gepland vrijdag 25, zaterdag 26 en zondag 27 oktober in Koutershof. Rijsbergen werd op 28 oktober 1944 van de Duitse bezetter bevrijd.

BIJDRAGE CHARLES LUIJTEN

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief