Foto: Monique Jansen

Nieuwe locatie voor Zundertse jubel blijft voer voor discussie

  Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - 'Jullie mogen stoppen'. Met die gevleugelde worden wordt tijdens het Zundertse Bloemencorso steevast bekendgemaakt welke buurtschap volgens de jury de mooiste corsowagen heeft gebouwd. Corso Zundert ziet er dit jaar echter anders dan anders uit. De befaamde Zundertse jubel zal  - vanwege de verhuizing van de hoofdtribune van de Markt naar het Oranjeplein - namelijk voor het eerst klinken op een nieuwe locatie. Een beslissing die de corsogemeenschap heeft verdeeld in voor- en tegenstanders.


Dit jaar op 1 september mag de winnaar van het Corso stoppen op het Oranjeplein en daar de prijs in ontvangst nemen. Daartoe werden Oranjeplein en directe omgeving de voorbije tijd flink aangepakt. Inmiddels is een twaalftal bomen gekapt, werd ter verbetering van het overzicht de kruising Industrieweg-Molenstraat met maar liefst 25 centimeter verhoogd, en werd de rijbaan voor de bushalte voorzien van een vlakker profiel zodat de corsowagens de nu nog met metalen platen afgedekte jubelplaats eenvoudiger kunnen  oprijden.

Groeien

Stichting Bloemencorso Zundert stond niet alleen in haar opvatting om met een oude en door velen ook gekoesterde traditie te breken. De raad van buurtschappen, waarin alle buurtschappen zijn vertegenwoordigd, gaf eveneens groen licht voor het plan.Net als het Zundertse college. Een belangrijke afweging om het jubelmoment te verplaatsen naar het Oranjeplein was de wens van de Stichting Bloemencorso Zundert om te kunnen groeien in het aantal zitplaatsen op het parcours en bij de prijsuitreiking, zo maakt woordvoerder Ad Boemaars duidelijk. "Het is voor ons van belang dat we met Corso Zundert kunnen groeien. Door de verhuizing naar het Oranjeplein kunnen we nu bijna duizend bezoekers meer laten genieten van de jubel."

Moment suprème

Door te verkassen naar het Oranjeplein komt Stichting Bloemencorso Zundert bovendien tegemoet aan een belangrijke wens van de sponsoren. Ad Boemaars: "We kregen van sponsoren te horen: 'We steken hier allemaal een hoop geld in terwijl we niet eens het moment suprème kunnen meemaken'. En hoe je het ook draait of keert: dat geld is wel belangrijk om de kwaliteit van ons evenement op niveau te houden."

Kritisch

Dat het besluit van de stichting de corsoliefhebbers in twee kampen heeft verdeeld, is ook Ad Boemaars niet ontgaan. "De meningen zijn divers, dat weet ik. Al hebben we nauwelijks rechtstreeks reacties ontvangen. De discussie speelt zich vooral op de social media af. Als je iets verandert, heb je mensen die kritisch zijn. Dat mag ook en dat is ook niet erg. Maar die reacties komen ook deels voort uit onwetendheid en omdat mensen zich afvragen wat er precies gaat gebeuren. Dat de jubel naar het Oranjeplein verhuist, wil niet zeggen dat er op de rest van het parcours niets meer gebeurt. Of dat alles wat zich rondom de Markt afspeelt plotseling een tweederangs gebeuren wordt. Ook dáár zullen de buurtschappen en muziekkorpsen zich van hun beste kant moeten laten zien."

Tribuneplaatsen

Bovendien wordt met de wijziging volgens Ad Boemaars ook ingespeeld op mogelijke toekomstige ontwikkelingen. "Vorig jaar hebben we vanwege de grote vraag naar kaarten extra tribuneplaatsen gecreëerd, onder andere aan de Burgemeester Manderslaan. Die hebben we allemaal verkocht. We proberen zoveel mogelijk bezoekers naar Corso Zundert te krijgen. Die moet je ook faciliteren. Mocht dat in de toekomst wenselijk zijn, dan hebben we zelfs de mogelijkheid om, verspreid langs de route, het aantal tribuneplaatsen uit te breiden van 6.000 naar 10.000."

Voor- en tegenstanders

De verhuizing van de Zundertse jubel naar het Oranjeplein heeft de gemoederen hoe dan ook danig beziggehouden. Op de Facebook-pagina van Corso Zundert buitelden voor- en tegenstanders van het besluit bijkans over elkaar heen om hun meningen te ventileren. De één bijvoorbeeld maakte duidelijk de toch wel opzienbarende verandering hartstochtelijk te omarmen, dit onder het motto: 'Tradities zijn er om doorbroken te worden'. De ander sprak weer zijn oprechte verontwaardiging uit omdat nu, vanwege commerciële druk, de winnaar van het Corso zijn 'ererondje' van Markt tot veiling  door de neus zou zien geboord. En ook nu, vlak voor de 78ste editie van Corso Zundert, is het laatste woord er ongetwijfeld nog niet over gesproken. De tijd zal leren wie er gelijk krijgt. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief