Foto: Studio Rocco Verdult

Maquette staat stil bij Drama op de Vloeiweide

  Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - De aanval op de radiopost in het boswachtershuis van familie Neefs, 75 jaar geleden op de Vloeiweide, is vertaald naar de maquette STILLLEVEN. Het verbeeldt het beslissende moment waarmee levens voorgoed veranderden. Vanaf deze week toert de maquette een maand door de gemeente Zundert. De start vond donderdag plaats bij de middelbare school Mencia Sandrode.


De toer van de maquette maakt onderdeel uit van de Zundertse viering van 75 jaar vrijheid. "Ook 75 jaar na de bevrijding blijft het belangrijk om onze waardering voor vrijheid uit te spreken en over te dragen op nieuwe generaties", aldus burgemeester Joyce Vermue. "Herkenbare verhalen uit onze omgeving en de maquette, die één van de verdrietigste momenten uit onze gemeente verbeeldt, maken dit tastbaar en helpen om betekenis te geven vandaag de dag".

Vloeiweide

De datum 4 oktober 1944 staat in het geheugen van Rijsbergen gegrift. De Duitsers vallen het huis van boswachter Neefs op het landgoed de Vloeiweide aan. Aan het eind van deze chaotische ochtend blijken er twaalf mensen te zijn omgekomen, onder wie moeder Neefs en drie van haar kinderen. Het moment dat in de maquette is verbeeld is het moment dat commandant Paul Windhausen van de Ordedienst aan de Duitsers vraagt om moeder Neefs en haar kinderen vrije aftocht te geven. Hij wordt prompt dodelijk getroffen.

Perspectieven

STILLLEVEN is een collectie van 75 maquettes, gemaakt door Studio Rocco Verdult in opdracht van de campagne Brabant Remembers. Het publiek kan letterlijk om het verhaal heen lopen en krijgt zo de kans om vanuit verschillende perspectieven naar een sleutelscène te kijken die het verhaal kenmerkt.

Toer door Zundert

De maquette reist langs verschillende plekken in Zundert om iedereen de gelegenheid te geven om het STILLLEVEN te bezichtigen. Tot 9 september kan dat in Mencia Sandrode. Daarna wordt de maquette verplaatst naar het Het Rijserf in Rijsbergen, om vervolgens per 16 september weer te verhuizen naar De Willaert in Zundert. Op 23 september krijgt de maquette onderdak in het tijdelijke gemeentehuis van Zundert. Van 30 september tot 4 oktober ten slotte is STILLLEVEN nog te zien in de Sint Bavoschool in Rijsbergen. In die week vindt ook de jaarlijkse overdracht van het monument De Vloeiweide tussen de leerlingen van groep 7 en die van groep 8 plaats. Op zondag 6 oktober is de jaarlijkse herdenking van het Drama op de Vloeiweide.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESVacatures

Schoonmaker m/v

Roosendaal

Offsetdrukker Vellen

Baarle-Nassau

Een Creatieve Kok

Gilze

Bezorgers

Etten-Leur

Parttime hulp

Roosendaal

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief