Foto: Harry Rappange

Zundert ondertekent Taalakkoord De6 'Meedoen met taal'

  Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - De West-Brabantse De6-gemeenten, waaronder Zundert, hebben maandag in de bibliotheek van Roosendaal samen met vijftien betrokken organisaties het Taalakkoord De6 'Meedoen met taal' ondertekend. Met de afspraken die vastliggen in het Taalakkoord pakken de ondertekenaars de komende vijf jaar gezamenlijk laaggeletterdheid aan.


Onder andere de inzet van Taalambassadeurs, cursussen, Taalhuizen en Taalnetwerken moet de bewustwording en signalering van laaggeletterdheid verbeteren en de taboes eromheen wegnemen.

Cirkel doorbreken

Meedoen in de samenleving is voor iedereen belangrijk, maar zeker niet altijd vanzelfsprekend. Inwoners met een lage taalvaardigheid - in Nederland hebben zo'n 2,5 miljoen mensen boven 16 jaar moeite met lezen, schrijven of rekenen - hebben vaak moeite met het invullen van formulieren, versturen van e-mails of het lezen van bijvoorbeeld veiligheidsinstructies. Of ze kunnen hun kinderen niet voorlezen of helpen bij hun schooltaken. Dit heeft directe gevolgen voor deze mensen én voor de samenleving. Door de handen in een te slaan en afspraken vast te leggen in het Taalakkoord, wordt deze cirkel doorbroken.

Eigen vakgebied

Onderwijsinstellingen verzorgen cursussen, overheden en gezondheidsinstanties passen hun taalgebruik aan en zijn alert op signalering van laaggeletterdheid. Binnen Taalnetwerken bespreken (ex-)laaggeletterden de taboes en de ongemakken die ze dagelijks ondervinden, en maken het probleem op die manier bespreekbaar. Daar profiteren uiteindelijk de mensen zelf en dus ook de maatschappij van. Zo draagt iedere deelnemende organisatie bij vanuit zijn eigen ervaringen en vakgebieden.

Ondertekenaars

Het Taalakkoord is ondertekend door de De6 gemeenten Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen en Zundert. Verder zijn de volgende organisaties aangesloten: Bibliotheek VANnU (met de Taalpunten en Taalnetwerken), Nieuwe Nobelaer (met Taalhuis en Taalnetwerk), Curio (voorheen ROC West-Brabant), Bravis Ziekenhuis, Amphia Ziekenhuis, GGD West-Brabant, UWV, leerwerkbedrijf WVS, Stichting lezen & Schrijven, Stichting Welzijn Zundert, Wijzijn Traverse, Surplus, Werkplein Hart van West- Brabant, Belastingsamenwerking West-Brabant en de Huisartsen Zorg Groep Breda.

Informatie

Ken je zelf iemand die laaggeletterd is? Of heeft uw organisatie ook interesse om aan te sluiten bij dit Taalakkoord? Lees meer op: www.lezenenschrijven.nl of neem contact op met Taalhuis Etten-Leur, tel (076) 5045200 en e-mail info@nieuwenobelaer.nl, of Taalpunten Roosendaal en overige gemeenten, tel. (0165 552080) en e-mail info@bibliotheekvannu.nl.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief