Wethouder Johan de Beer hijst de Global Goals-vlag op de Markt in Zundert.
Wethouder Johan de Beer hijst de Global Goals-vlag op de Markt in Zundert. Foto: Addo Sprangers

Zundert neemt taak als Global Goals Gemeente serieus

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - Gemeente Zundert heeft zich woensdag officieel gepresenteerd als Global Goals Gemeente. Wethouder Johan de Beer deed dit symbolisch door op de Markt in Zundert voor de eerste keer de Global Goals-vlag te hijsen.

Hiermee is de aansluiting bij het door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gelanceerde landelijke initiatief Global Goals Gemeenten een feit. Het middels de campagne Gemeenten4GlobalGoals ondersteunde initiatief blijkt aan te slaan. De teller van het aantal deelnemende gemeenten staat inmiddels op 78.

Global Goals-vlag

In meer dan 50 gemeenten werd woensdag, precies vier jaar nadat de zogeheten Global Goals for Sustainable Development (doelen voor duurzame ontwikkeling) unaniem door de lidstaten van de Verenigde Naties werden aangenomen, de Global Goals-vlag gehesen. Een actie die de cruciale inzet van Nederlandse gemeenten voor het behalen van de doelen zichtbaar moet maken.

Duurzaamheidsvisie

Voor Zundert had het moment niet mooier gepland kunnen zijn. Dinsdagavond stelde de Zundertse gemeenteraad namelijk in met de zogeheten Duurzaamheidsvisie, door de Gemeente Zundert opgesteld in samenwerking met tal van organisaties. "Deze visie is gebaseerd op de 17 doelstellingen van de VN, omdat het bij uitstek een onderwerp is dat over de gemeentelijke grenzen heen gaat én duurzaamheid raakt de volle breedte van onze samenleving", aldus wethouder Johan de Beer, portefeuillehouder Duurzaamheid.

Verankerd

Als het aan wethouder Johan de Beer ligt, is het fenomeen duurzaamheid binnen drie jaar een vanzelfsprekendheid in zowel het gemeentelijk beleid als in de lokale samenleving. "Eigenlijk moet duurzaamheid dan helemaal zijn verankerd in ons doen en laten", stelt hij. "Momenteel echter zitten we wat duurzaamheid betreft nog meer in de bewustwordingsfase. Bij veel mensen leven nog tal van vragen. Via de Duurzaamheidsvisie proberen we de lokale gemeenschap in haar kracht te zetten. We hebben een betrokken gemeenschap die beschikt over veel creativiteit. Dat zit in het DNA van Zundert. Van die creativiteit van onze inwoners en bedrijven willen we graag gebruikmaken. We gaan het samen doen".

VV Wernhout

"Van het gas af, warmtepompen installeren, zonnepanelen op het dak: het zijn allemaal zaken die passen bij de geformuleerde Global Goals", vervolgt De Beer. "Maar ook op lokaal niveau dragen we al duidelijk bij aan de realisatie van de internationale doelstellingen". Hij verwijst onder meer naar VV Wernhout dat - dankzij een door het Achtmaalse bedrijf HocoSto ontwikkeld speciaal warmteopslagsysteem - als eerste voetbalvereniging van Nederland geheel gasloos draait.

WindCent

Als ander treffend voorbeeld van participatie noemt hij WindCent. Brabant wil in 2050 energieneutraal zijn. Om dit te bereiken, heeft de Provincie Noord-Brabant samen met vier gemeenten - Zundert, Breda, Drimmelen en Moerdijk - het initiatief genomen om windenergie langs de A16 te realiseren. Het project Wind A16dat voorziet in de bouw van 28 windmolens aan weerszijden van de A16. Het is de bedoeling dat er in ieder geval drie komen op het bedrijventerrein Business Centre Treeport (BCT), naast drie extra windmolens langs de A16, op de Zundertse grens bij zowel Hazeldonk als Galder, vlakbij het Rijsbergse Oekel. Een kwart van de opbrengst van de windmolens in het A16-gebied komt straks ten goede aan de lokale gemeenschap en wordt onder meer besteed aan de leefbaarheid in de dorpskernen. De ruim twee jaar geleden in het leven geroepen Stichting WindCent neemt de uitvoering hiervan voor haar rekening. De revenuen komen in een door de stichting te beheren energiefonds.

Tandje bij

En zo spelen er volgens de wethouder tal van zaken. "Zo werd laatst de vraag gesteld of Zundert haar imago van 'groene gemeente' wel voldoende uitstraalt. Volgens de gemeenteraad mag daar nog wel een tandje bij. Dit kun je doen door beheerplannen een impuls te geven", aldus wethouder Johan de Beer. Het zou volgens hem de weg vrijmaken voor versterking van de groene kwaliteit in de openbare ruimte, zoals (oude) lanen.

Regionaal Energieloket

"Eigenlijk proberen we op alle fronten te schakelen om de Duurzaamheidsvisie handen en voeten te geven", vat hij de inspanningen van de Gemeente Zundert samen. "Daarbij proberen we dicht bij de burger te blijven. Om die reden wordt het contract met het Regionaal Energieloket verlengd met nog eens twee jaar. Er wordt namelijk goed gebruik van gemaakt." Het Regionaal Energieloket is een online loket en helpt woningeigenaren in de gemeente Zundert met allerlei vragen rondom duurzaam wonen, zoals zonnepanelen, isolatie en warmteoplossingen. Minpuntje is volgens De Beer het aantal aan het Regionaal Energieloket gekoppelde bedrijven. "Dat mogen er best wel wat meer worden. Voor bedrijven liggen hier bovendien verdienmodellen. Iemand die advies inwint, wil meestal ook de volgende stap maken. Dan kom je bij bedrijven terecht voor advies op maat en ga je vervolgens van advies naar maatregel. Zo maak je het van Global Goals naar huiskamer".



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief