Voorzitter Piet Koeken ziet ondanks terugloop deelnemende jongerenkoren en sponsoren de toekomst van het korenfestival positief in.
Voorzitter Piet Koeken ziet ondanks terugloop deelnemende jongerenkoren en sponsoren de toekomst van het korenfestival positief in. (Foto: Mieke van Meer)

Dertigste kampioenschap jongerenkoren in Bavokerk Rijsbergen

RIJSBERGEN - In het weekend van 1 en 2 juni ligt het middelpunt van de Nederlandse katholieke jongerenkoren in Rijsbergen. Een bijzondere editie, want het is de 30ste verjaardag van het Nationaal Jongerenkorenfestival Rijsbergen. Voorzitter Piet Koeken blikt terug op 'zijn' festival.


DOOR MIEKE VAN MEER

"Het zou een eenmalige gebeurtenis zijn", vertelt Piet Koeken. De huidige voorzitter deed in 1987 met het Agera-koor mee aan een kampioenschap voor katholieke koren. "Dat kunnen wij zeker zo goed organiseren dacht een aantal mensen met mij. En zo streek het korenfestival in 1988 voor het eerst neer in Rijsbergen."

De kerk was te klein

Het was meteen een groot succes. In de jaren daarna groeide het korenfestival uit tot het nationaal kampioenschap voor jongerenkoren. De KRO zond drie keer live uit vanuit de Sint Bavokerk. Ook maakte die omroep een documentaire over het festival. Vanaf het tweede jaar is het Haagse conservatorium betrokken bij het kampioenschap. Zij zorgen voor het geluid en maken video- en geluidsopnames van de uitvoeringen. "Twee vrachtwagens vol materiaal. Zij beginnen donderdag al met opbouwen." Op het hoogtepunt was er zelfs teveel belangstelling. "In totaal 1.200 deelnemers, terwijl er slechts 900 in de kerk passen. De camera- en geluidsmensen konden er nauwelijks doorkomen om opnames te maken."

Rekenen op vrijwilligers

Met 300 deelnemers is de 30ste editie van het nationaal kampioenschap een stukje kleiner. "Zingen is hip, maar dat geldt niet voor koren die kerkelijke muziek zingen. Nee, we gaan geen popkoren of gospelgroepen erbij betrekken. We houden een katholieke basis met kerkelijke liederen. Gelukkig hebben we nog steeds voldoende deelnemers die samen de liefde voor deze muziek delen en er een echte wedstrijd van maken." Naast genoeg deelnemers kan Piet ook rekenen op ruim 100 vrijwilligers, onder andere van buurtschap de Kruispad. "Zij zorgen ervoor dat de kerk mooi versierd is, dat alle deelnemers slaapplaatsen hebben bij boeren en tuinders en dat de feesttent gereed staat. Ze organiseren een spellenmiddag en het avondprogramma en vergeten de inwendige mens niet. Het aantal sponsoren loopt ook terug, maar we weten het betaalbaar te houden. Dat is ons doel, iedereen moet kunnen meedoen."

Vier mee

Piet is trots op het festival en hoopt dat inwoners van Rijsbergen de 30ste verjaardag meevieren. "Loop op 1 of 2 juni gewoon eens de kerk binnen. Of woon de mis bij op zondagochtend. Dan hoort u wat een niveau de koren hebben. De liedjes zijn dan wel kerkelijk, maar de koren steken ze in een modern jasje."

Programma

Nationaal kampioenschap jongerenkoren, Sint Bavokerk Rijsbergen, gratis toegang. 1 juni van 11.00 - 15.45 uitvoeringen jongerenkoren, 2 juni vanaf 10.30 Eucharistieviering m.m.v. zanggroep Belcanto (Wernhout), 2 juni van 13.00 - 15.45 uitvoeringen kinderkoren en jongerenkoren 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief