De Lent druk bezig met plakken.
De Lent druk bezig met plakken. Foto: Heleen Verburg

De Lent laat twee gezichten van Japan zien

Door: Heleen Verburg Algemeen

WERNHOUT - In de tent van buurtschap De Lent wordt hard gewerkt. Op vrijdagavond en in het weekend lopen er zo'n 60 vrijwilligers rond. Samen streven ze ernaar dat hun corsowagen Two Faces een mooie plaats in de ranglijst van het corso gaat krijgen.

Two Faces is ontworpen door Ward de Krom en Sven Goossens. De buurtschap wil met deze wagen laten zien dat er veel zaken twee gezichten, twee kanten, kennen. Het mooie gezicht zien we altijd in de catalogi of in een reclamefilmpje voorbij komen terwijl de werkelijkheid, het andere gezicht, er vaak veel minder fraai uitziet. De wagen is gebaseerd op de twee gezichten van Japan. In de reisgidsen zie je prachtige foto's van natuurschoon en cultuur. Maar eenmaal in het land aangekomen, zie je het andere gezicht bestaande uit vele torenhoge gebouwen, krioelende auto's en mensen met mondmaskers tegen de vuile lucht en uitlaatgassen. En zo kun je je als toerist flink verkijken op zo'n land.

Geschiedenis

De deelname van buurtschap De Lent aan het bloemencorso is zo'n 15 jaar geleden nieuw leven ingeroepen. Buurtbewoner Hans Jochems, in het dagelijks leven boomkweker, speelde daar een grote rol bij. En nog steeds is hij een zeer gedreven kracht die elk corsoseizoen vele uren in de tent te vinden is. Zoon Ruud, hovenier van beroep, helpt ook al weer een groot aantal jaren mee. De corsokoorts gaat van generatie op generatie over.

In de afgelopen jaren is het de buurtschap helaas nog nooit gelukt om bij de klassering door te dringen tot de top-4. Een vijfde plaats is de hoogste die ze ooit hebben bereikt en daar waren ze erg trots op. Maar helaas zijn ze ook wel eens als laatste geëindigd en dat is dan natuurlijk erg jammer. "Een mooie plaatsing is natuurlijk erg fijn, maar voor mij is een leuk corsoseizoen met veel kameraadschap en plezier tussen de bouwers onderling, veel belangrijker", vertelt Ruud. Toch dromen vader en zoon samen stiekem van een plaats in de top-4.

De jury

Wat is nodig om hoge ogen te gooien tijdens het corso? Die vraag vinden vader en zoon Jochems niet gemakkelijk te beantwoorden. "Soms denk ik wel eens", aldus Hans, "dat de jury zich maar weinig verdiept in het beeld dat een buurtschap met de wagen wil neerzetten. Ze kijken vooral naar het uiterlijk." Ooit heeft een jurylid ook tegen Hans gezegd dat hij niet altijd zin heeft om zich te verdiepen in dat beeld. "Een wagen moet voor zichzelf spreken", zei het jurylid.

Soms zie je ook grote verschillen tussen de mening van de vakjury en de mening van het publiek. "Ik hecht dan meer waarde aan de mening van het publiek", geeft Ruud aan, "want tenslotte bouw je de wagen om de bezoekers een mooie middag te bezorgen." Vader Hans gaat toch liever voor de mening van de vakjury. “Want uiteindelijk telt die mening het zwaarste en bepaalt deze jury wie het corso wint."

Veel activiteit

In de corsotent is het een drukte van belang. Ogenschijnlijk loopt iedereen door elkaar heen en lijkt er weinig te worden gecoördineerd. Maar niets is minder waar. Hans ziet alles gebeuren en geeft als drijvende kracht waar nodig aanwijzingen. Er wordt volop geplakt. De bladzijden uit vele telefoonboeken worden op het geraamte aangebracht. Trots is Hans ook op Ruud: “Dit jaar gaat hij voor het eerst de wagen rond praten." Dit is vakjargon en het betekent dat Ruud tijdens de rondgang door Zundert achteruit voor de wagen uitloopt en aanwijzingen geeft aan de bestuurder onder de wagen zodat die netjes het parcours volgt en de bochten niet te krap en niet te wijd neemt.

Corsomaandag

Vader en zoon vinden de corsomaandag de leukste dag van het corsofeest. Op zondag is het namelijk erg druk en is iedereen vaak afgebrand omdat op zaterdagavond alles af moest. En dan kan het wel eens heel laat worden. Daardoor haken veel leden op zondagavond al bijtijds af en keren huiswaarts. Op maandag is er echter alle tijd om, samen met de andere buurtschappen, de hele middag en avond uitgebreid feest te vieren. Daar kijken ze nu al naar uit.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief