Afbeelding

Column Schalk Makelaardij: Koopwoningen zijn net aardbeien

Door: Sandra Broosus Column

Waarom blijven die huizenprijzen maar stijgen? vragen mensen mij vaak. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferde in juni 2019 dat de huizenprijzen iets minder hard zijn gestegen dan in juni 2018. Even goed zijn koopwoningen weer bijna 7% duurder dan vorig jaar. De reden is niets meer of minder dan vraag en aanbod; de basisbeginselen van de markteconomie. Huizen zijn wat dat betreft net aardbeien. Na een slecht voorjaar zijn er minder zomerkoninkjes. Je betaalt dan meer voor een bakje aardbeien dan na een zonnige en warme april-maand.

Nu heeft de huizenverkoop niets te maken met het weer, maar wel met het economische klimaat. En daar ging het een aantal jaren terug heel slecht mee. Gevolg: er werden geen nieuwe huizen gebouwd, starters durfden de stap op de woningmarkt niet te zetten en huisbezitters bleven zitten waar ze zaten. Tot de economie ineens crescendo ging. Mensen wilden weer een (ander) huis kopen. Zeker nu de maandelijkse hypotheeklasten laag zijn door de uitzonderlijk lage rente. Alleen, er zijn nauwelijks huizen te koop. Om toch een woning te bemachtigen, willen kopers best meer betalen. En als dat bij de een lukt, gaat de ander mee. Zo blijven de huizenprijzen stijgen. Tot zover de economie-les.

Wat u hiermee als verkoper kunt? Toch die stap naar verkoop zetten, want dat komt wel goed. Ook huizen die eerder niet zo hard liepen, kunnen nu op belangstelling en een koopcontract rekenen. Daar zit 'm dan de kneep voor kopers. Wandel –bijvoorbeeld tijdens de Open Huizendag- ook eens binnen bij een huis dat niet meteen aan uw droombeeld voldoet. Net een straatje verder, met een iets oudere keuken of een gedateerde kleur baksteen. Grote kans dat de prijs van zo'n woning gunstiger is dan bijvoorbeeld een nieuwbouwwoning. Zo houdt u geld over om de woning te verbeteren of uit te bouwen. Of om over een aantal jaren een volgende stap te zetten. Want dat huizen en aardbeien hetzelfde zijn, is maar gedeeltelijk waar. Die zomerkoninkjes eet u op een beschuitje en dat was het dan. Een huis daar doet u langer mee. Bovendien hoopt u dat het bij verkoop meer waard is, zodat u er uw hypotheek mee kunt aflossen en wie weet een ander huis kunt kopen. Of we nu het hoogtepunt van de huizenprijzen hebben gehad, kan ik  niet zeggen. Net zo min weet ik wat de aardbeienprijs volgend jaar doet. Die glazen bol werkt helaas nog steeds niet. 

Bram Esvelt

Makelaar / Register Taxateur



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief