Afbeelding
Foto: Pexels

Waarom kinderen steeds minder buitenspelen

Door: Redactie Advertorial

(advertorial) - Kinderen spelen steeds minder buiten ten opzichte van eerdere generaties. Waarom is dit? En wat kunnen we er tegen doen? Wij duiken er verder in. 

Al enkele jaren is er een trend gaande waarbij kinderen steeds minder buitenspelen dan de generatie voor hen. Er zijn een aantal oorzaken die deze verschuiving hebben veroorzaakt. Door de technologische vooruitgang is er een generatie kinderen voortgebracht die veel vaker binnen te vinden is en gekluisterd aan het scherm zit. Bovendien werken veel ouders tegenwoordig langer en hebben ze minder tijd om toezicht te houden op buitenspelen. Deze verschuiving is zorgelijk, aangezien buitenspelen een grote bijdrage levert aan hun ontwikkeling en gezond. 

Meer tijd binnen door de opkomst van technologie 
Het is geen geheim dat kinderen tegenwoordig afhankelijker zijn van technologie dan ooit tevoren. Van smartphones en tablets tot videospelletjes en apps, er is geen tekort aan manieren voor kinderen om zichzelf binnenshuis te vermaken. En hoewel er niets mis is met het gebruik van technologie, is het belangrijk om te onthouden dat buitenspelen cruciaal is voor de ontwikkeling van kinderen. Buitenspelen helpt kinderen om actief te blijven en hun grove motoriek te ontwikkelen, terwijl het ook de creativiteit en verbeelding stimuleert. Het is ook een kans voor kinderen om te socialiseren en nieuwe vrienden te maken. Helaas hebben veel kinderen door de opkomst van de technologie meer tijd binnenshuis doorgebracht, waardoor ze de voordelen van buitenspelen mislopen.

Gebrek aan buitenruimte en speelplaatsen in buurten
Niet enkel de groei van technologische snufjes heeft zijn nadelige invloed op het buitenspelen. Een andere reden waarom minderen kinderen op straat zijn te vinden, is de afname van speelplaatsen en buitenruimtes. Met de toename van woonwijken en de afname van openbare plekken, hebben kinderen minder plekken om te verkennen en te spelen. Bovendien worden speeltuinen en andere buitenvoorzieningen vaak niet goed onderhouden, waardoor ze zowel voor kinderen als ouders niet uitnodigend zijn. Veel ouders zijn bovendien tegenwoordig een stuk voorzichtiger dan hun voorgangers. Ze hebben de voorkeur hun kinderen liever binnen te houden en rustig met de Lego auto, barbiepop tablet zien spelen, dan niet weten waar hun kind is. Het gevoel van kinderen in de gaten houden is vaak overheersend dan het belang van buitenspelen.

 
Meer kans op overgewicht en kortere aandacht spanne
De afname in buiten spelen laat duidelijke gevolgen zien bij kinderen. Studies hebben aangetoond dat te veel tijd binnenshuis doorbrengen kan leiden tot meer obesitas, depressie en angsten. Ondanks dat de kids meer naar binnen zijn getrokken, is het speelgoed toch nog duurder aan het worden. Door gebruik te maken van een speelgoedvergelijker, zoals bij www.ekiddies.nl, kun je in ieder geval waakzaam zijn op deze kosten! Bovendien hebben kinderen een veel kortere aandachtsspanne. Deze gevolgen dragen ze nu, bijvoorbeeld in de les, maar ook later mee in hun leven. Om kinderen aan te moedigen een gezond en actief leven te leiden, is het belangrijk dat zij de kans krijgen buiten te spelen en op ontdekkingstocht te gaan. 


Buitenspelen heeft een probleemoplossend vermogen
Onderzoeken liegen er niet om: buitenspelen heeft positieve invloed op de ontwikkeling van kinderen. Het kan onder andere de creativiteit, het probleemoplossend vermogen en de sociale interactie verbeteren. Bovendien biedt buitenspelen kinderen de kans op frisse lucht en lichaamsbeweging, die beide belangrijk zijn voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Om een gezonde generatie voort te zetten is het aan ouders om kinderen te stimuleren aan te moedigen meer tijd buiten door te brengen. Dit kunnen ze doen door mogelijkheden te creëren om buiten te spelen, zoals wandelen in het park of een sproeier neer te zetten in de achtertuin. Het is zeker geen probleem dat kinderen af en toe gamen. Zorg dat er genoeg afwisseling is. Even op de spelcomputer, daarna met Lego stenen spelen en dan buitenspelen. Door van buitenspelen een prioriteit te maken, kunnen kinderen geholpen worden de vaardigheden te ontwikkelen die ze nodig hebben om hopelijk een gezond en gelukkig leven te leiden.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief