Afbeelding
Foto: Luminaid

Eerste 'winterkoninkjes' dankzij duurzame led verlichting

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - De Zundertse aardbeienteler Hereijgers heeft in november als eerste ter wereld een led lijnverlichting in gebruik genomen met als doel extra grote, zoete en sappige Hollandse aardbeien te oogsten in februari.

Woensdag werd de installatie gepresenteerd aan de wereld op de Aardbeiendag van de ZLTO en haar partners in de Brabanthallen. Tot op heden zijn er enkel kleinschalige proeven gedaan bij o.a. proefcentra en universiteiten met led assimilatie verlichting. De proeven wezen uit dat door effectief te belichten met het juiste lichtrecept in combinatie met de goede temperatuur en voeding, er ook in het Nederlandse klimaat mogelijkheden zijn om in de winter aardbeien te telen van hoge kwaliteit en goede smaak.

Grootschalige toepassing

In samenwerking met de Brabantse ondernemers Vezalux en Luminaid is een innovatief led systeem ontwikkeld dat interessant is om dit ook grootschalig toe te passen. Dit armatuur is uitermate geschikt voor de aardbeienmarkt aangezien het de voordelen heeft van slagvast en stof-water dichtheid. Het lichtspectrum is volledig aangepast voor assimilatie processen in het aardbeiengewas. De ontwikkelaars hebben tevens een in hoogte verstelbare ophanging ontwikkeld waardoor het licht met de groei van de plant steeds vanaf de optimale hoogte de planten belicht. In februari 2018 zullen de eerste oogst resultaten bekend zijn, maar tot op heden gaat de groei van de planten gestaag door volgens verwachting.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief