Jelle van den Muijsenberg muzikaal leider van AopnormAol. FOTO SASKIA ROKS
Jelle van den Muijsenberg muzikaal leider van AopnormAol. FOTO SASKIA ROKS Foto: Saskia Roks

Rijsbergs carnaval pakt uit met nieuwe hofkapel

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

RIJSBERGEN - Wegens krapte in de personele bezetting van de vorige hofkapel d'Aops, leek het er op dat men in Rijsbergen zonder hofkapel zou komen te zitten. En wat is nu een carnaval zonder muziek?

DOOR SASKIA ROKS

Stel je eens voor dat prins Petrus d'n eerste met zijn gevolg ergens binnenkomt zonder hofkapel. Wat zou het stilletjes zijn! Dan hoort niemand ze binnenkomen! Nee, niemand kan feesten zonder muziek, vindt Jelle van den Muijsenberg. Hij is muzikaal leider van de gloedjenieuwe hofkapel; AopnormAol! Even dreigde het Rijsbergs carnaval zonder hofkapel te komen. Maar gelukkig is er initiatief genomen om een nieuwe hofkapel te formeren. Via social media werden er oproepen gedaan aan muzikanten om een inlooprepetitie te komen bezoeken. We hielden het laagdrempelig, iedereen is welkom, je moet er als muzikant vooral veel zin in hebben, legt Jelle uit. "Uiteindelijk zijn we nu met veertien muzikanten!"

Alles nieuw

Vijf muzikanten hebben een overstap gemaakt van de vorige naar de nieuwe hofkapel. Maar verder is werkelijk alles nieuw. Een nieuwe naam werd bedacht. Daarvoor werd ook weer de hulp van social media ingeschakeld! De leukste naam werd gekozen en zo werd 'AopnormAol' geboren. In nieuwe carnavaleske kledij gestoken, was daar op de elfde van den elfde hun allereerste optreden. Dat was leuk en spannend tegelijk maar we werden heel leuk ontvangen, het was geweldig, blikt Jelle terug.

Van nul af aan

De hofkapel bestaat uit tien mannen en vier vrouwen. Zelfs vanuit Prinsenbeek is de weg naar Rijsbergen gevonden! We zijn echt van nul af aan begonnen, vertelt Jelle trots. "We zijn vanaf september één keer per week gaan repeteren. En nu carnaval dichterbij komt, repeteren we twee keer per week. Voor een aantal muzikanten is het carnavalsrepertoire helemaal nieuw, er is zelfs iemand bij die al dertig jaar niets meer in de muziek deed. "

Carnaval

Wat is het profiel van de gemiddelde hofkapelmuzikant? Jelle hoeft daar niet lang over na te denken, voor hem is het allemaal gesneden koek. Hij kent het carnavalsprogramma maar al te goed door zijn ervaring in de vorige hofkapel. "Het zijn met carnaval vier hele drukke dagen. Op maandag hebben wij wel even een rustdag. Zo'n carnavalsdag begint om twaalf uur 's middags en duurt tot twaalf uur 's nachts. En ja, als het dan gezellig is, blijf je wat langer! Het vergt heel veel energie van je als muzikant!"

Muzikaal leider

Als muzikaal leider zorgt Jelle ervoor dat er tijdens de repetitie muziek op de lessenaars klaarligt. Hij speelt stukken voor, waar nodig legt hij uit. Hij help de muzikanten met het instuderen van de nummers. Ook regelt Jelle de optredens en geeft hij aan welke set er gespeeld gaat worden. Jelle is heel blij met de nieuwe hofkapel. "Ik zou anders niet weten wat ik moest doen met carnaval! Misschien een beetje optocht kijken? Nee, ik sta veel liever samen met CV de Aopelaanders op de prinsenwagen muziek te maken! Dat is voor mij carnaval!"

Klik met Aopelaanders

Na de première van de Bonte Avond laat AopnormAol gezellige muziekklanken horen in de taveerne van de Koutershof. Prins Petrus d'n eerste kan alleen maar genieten van deze nieuwe hofkapel. "En we hadden direct een goeie klik met de muzikanten. Er is een hele goeie chemie tussen ons als carnavalsvereniging 'De Aopelaanders' en de muzikanten van hofkapel 'AopnormAol'. Vol vertrouwen en met heel veel zin kijkt Prins Petrus d'n eerste uit naar het komend carnaval. "We pakken nog us uit mee de nieuwe hofkapel!"



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief