Bas en Claudia De Cocq van Delwijnen met in het midden Martin van Erk.
Bas en Claudia De Cocq van Delwijnen met in het midden Martin van Erk. Foto: Guus Arnouts

'Je kind plezier zien hebben levert veel energie op'

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - Op sportpark De Wildert zijn ze niet onbekend met G-voetbal. Vorig jaar werd er weliswaar gestopt met het faciliteren van een seniorenteam, maar rond november 2017 borrelde er toch animo op om een jeugd G-elftal op te richten.

DOOR GUUS ARNOUTS

Bas en Claudia De Cocq van Delwijnen zijn de initiatiefnemers. Zij weten hoe het is om een kind met een beperking op te voeden; hun 10-arige dochter Kaya heeft het syndroom van Down. "Veel voorzieningen voor gehandicapten kinderen zijn in Breda, waar ook hun school is", legt Bas uit. "In Zundert zijn er vrijwel geen voorzieningen. Dat is jammer, want gehandicapte kinderen willen net zo goed aansluiting met leeftijdsgenootjes en kunnen sporten." Op eigen initiatief zocht Bas uit hoeveel kinderen met een beperking er op dit moment in Zundert wonen. "Dat zijn zeker vijftig kinderen. En niet alleen kinderen met het syndroom van Down, maar ook kinderen met andere soorten beperkingen."

Keuze gemaakt
De keuze om te voetballen was snel gemaakt volgens Bas. "Voetbal is laagdrempelig. Bovendien is het een echte teamsport en dat is vaak belangrijk voor kinderen met een beperking: Het gevoel ergens bij te horen", legt hij uit. "We hopen bovendien de ouders van deze kinderen met elkaar in contact te brengen. Zo kunnen zij ervaringen met elkaar uitwisselen en ontstaat er hopelijk een hechte band." Omdat de twee zoons van Bas en Claudia al bij VV Zundert voetballen, was de keuze voor de club snel gemaakt. "We wisten dat VV Zundert de nodige ervaring heeft met G-voetbal." Martin van Erk is de coördinator die de start van het jeugd G-voetbal gaat oppakken binnen VV Zundert, hij trainde en leidde al eerder de G-senioren elftallen van de club. "We hebben ruim 28 jaar voetbal voor mensen met een beperking georganiseerd. De laatste jaren werden dat er steeds minder en kregen we veel spelers uit België. Dat liep niet altijd even soepel", legt Martin uit. Het bestuur reageerde desalniettemin positief op het verzoek van Bas.

Waardevol
Voorlopig wil de club zich alleen op de jeugd van 6 tot 17-18 jaar richten. "We gaan eerst kijken of er genoeg animo is", vertelt Martin. "Van Bas begreep ik dat er zeker al vier ouders en kinderen interesse hadden. Dat is het minimum om te beginnen met trainingen. Bij meer aanmeldingen kunnen we een elftal of team vormen." Een hoopvol vooruitzicht dus. Bas en Claudia kijken er dan ook naar uit. "Kaya is al weken enthousiast en als je ziet wat het met haar doet dat ze te horen krijgt dat ze mogelijk kan voetballen, tja. Dat is prachtig en het geeft je als ouder veel energie." Als de animo dusdanig groot is, kan er volgens Martin in maart al gestart worden met trainen.

Informatieavond

Op 20 februari om 19.30 is er een informatieavond in de kantine van VV Zundert. Hier lichten Bas, de club en Aschwin Versteijnen, medewerker G-voetbal bij de KNVB, de plannen toe. Ouders en andere belangstellenden zijn van harte welkom.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief