Afbeelding
Foto: Lupo - Pixelio

Eis: drie jaar cel voor Wernhoutse 'drugsopa'

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

WERNHOUT - De officier van justitie heeft woensdag in de Bredase rechtbank tegen 78-jarige Jan B. uit Wernhout een celstraf van drie jaar geëist wegens betrokkenheid bij drugshandel.

De ook wel als Wernhoutse 'drugsopa' bekend staande man moest voorkomen omdat in 2012, na een tip, in de loodsen bij zijn huis in het buitengebied van Wernhout een hennepkwekerij werd ontdekt. Op dezelfde locatie aan de Maalbergenstraat werd een jaar later eveneens een XTC-lab aangetroffen. Bovendien werden ook sporen gevonden die wezen op de productie van amfetamine en het terugwinnen van cocaïne, al waren er voor die laatste twee feiten volgens de officier van justitie onvoldoende bewijzen.

Ontvoerd

Jan B. meldde zich de zaken niet meer goed te kunnen herinneren beriep zich op zijn zwijgrecht. Volgens de advocaat van B. was zijn cliënt min of meer gedwongen om zijn loodsen af te staan voor de productie van drugs. Hij zou door drugscriminelen onder druk zijn gezet om mee te werken en door hen zelfs zijn ontvoerd.

Drugshandel

In de afgelopen twintig jaar werd de 'drugsopa' al vijf keer veroordeeld wegens betrokkenheid bij de drugshandel. In januari vorig jaar nog werd B. samen met nog twee anderen op heterdaad betrapt bij het uitladen van bijna 4.000 kilo cocaïne op industrieterrein Hazeldonk, vlakbij de Belgische grens. De partij drugs - goed voor een straatwaarde van 200 miljoen euro - was verstopt tussen een lading bananen. Tot 2 april vorig jaar zat hij daarna vast. Die zaak is nog in onderzoek.

De rechter doet over twee weken uitspraak.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief