Een leerzame quiz met een gezonde finale

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

RIJSBERGEN - Gezond leven, hoe doe je dat? In de Week voor de Gezonde Jeugd kwam groep 8b van de Sint Bavoschool daar woensdagmiddag achter door middel van een informatieve quiz. Met wethouder Jan Aarts als quizmaster stonden de basisscholieren stil bij gezond leven, denken en doen.
 

DOOR GUUS ARNOUTS

In de Week voor de Gezonde Jeugd (van 5 tot 10 maart) werden de wethouders door Stichting Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) aangespoord om een gezonde levensstijl te promoten bij jongeren in de gemeente. Want, zo schrijft JOGG, ruim één op de zeven kinderen is te zwaar. Het werd dan ook tijd om daar eens dieper op in te gaan. Voor Jan Aarts reden om 'zijn gemeente in te trekken en de jongeren bewuster van voeding en gezondheid te laten worden.

Plezier

Dit gebeurde in de vorm van een informatieve quiz waaraan de kinderen uit groep 8 klassikaal meededen. "De vragen", zo begon Aarts,"moet je bijhouden voor je buurman of buurvrouw. Waarom spelen we deze quiz? Omdat gezond leven belangrijk is. Je wordt er zowel fysiek als psychisch en sociaal beter van." Na een aantal vragen begint de klas er plezier in te krijgen en gaan er meerdere vingers de lucht in. Op de vraag: 'Hoe kun je erachter komen of je een gezond gewicht hebt?', wordt giechelend geantwoord: "Door op een weegschaal te staan." Dat is natuurlijk ook een manier, maar de wethouder doelde op het BMI, ofwel Body Mass Index, waarmee je kunt uitrekenen of je een gezond postuur hebt. "Maar", zegt Aarts daar meteen bij, "het is beter om gezond te leven dan jezelf de hele tijd te lopen meten." En dat klinkt logisch.

Verbazing

De punten lopen op bij de tweekoppige teams, maar er zitten toch wat moeilijke vragen tussen. Nou ja, moeilijk…  De vraag 'Hoe lang zitten jullie achter een beeldscherm?' wordt gepareerd met een pientere tegenvraag: "Telt het digibord in de klas ook mee?" Lachen natuurlijk, maar de kinderen zijn wel serieus met het onderwerp bezig. Velen zijn bekend met de Schijf van Vijf en bijna iedereen weet wel hoeveel slaap hij of zij nodig heeft op een dag. Op de vraag waar er het meest alcohol wordt gedronken door 18-minners blijft de klas het antwoord echter schuldig aan Aarts. Nee, het is niet 'De Jolly', of 'in een steegje'. "Dat blijken, en we hebben dat onderzocht, de sportclubs te zijn. De kantines en bars dus", legt de wethouder uit. Er heerst wat verbazing in de klas. Dat wisten ze dan weer niet. Uiteindelijk gaan er drie winnaars met de prijzen vandoor waaronder een netje mandarijnen en een potje cherrytomaatjes. Een leerzame quiz met een gezonde finale dus.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief