Willem Froeling en Angela Marijnissen, twee van de initiatiefnemers voor Café Brein. FOTO GUUS ARNOUTS
Willem Froeling en Angela Marijnissen, twee van de initiatiefnemers voor Café Brein. FOTO GUUS ARNOUTS

Nieuw Zunderts trefpunt voormensen met niet-aangeboren hersenletsel

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - Café Brein Zundert is een nieuw initiatief om mensen met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) een toegankelijke en veilige ontmoetingsplek te bieden. In de vorm van een informeel samenkomen in "Bij ons... in Zundert" kunnen lotgenoten, mantelzorgers en betrokkenen elkaar ontmoeten en ervaringen uitwisselen. Voor het begin van het initiatief gaan we twee jaar terug.

 

DOOR GUUS ARNOUTS

In oktober 2016 werd de de voorstelling 'Verbinding Verbroken' opgevoerd in Zundert, gemaakt en gespeeld door cliënten van het NAHuis in Tilburg. De groep had Johan Brosens, voormalig directeur van het Centrum voor amateurkunst Noord-Brabant, gevraagd hen te assisteren bij de productie. Ook Jac Herijgers, fysiotherapeut Willem Froeling en Angela Marijnissen waren destijds aanwezig. "Het viel ons op dat het publiek na de voorstelling in de foyer bleef. De voorstelling werd dan ook bezocht door vele betrokkenen, mantelzorgers en familieleden van mensen die hersenletsel hebben opgelopen", blikt Froeling terug. "Ze bleven maar praten, praten, praten. Zoveel ervaringen en herkenningen." Een werkgroepje werd gevormd om zich hard te maken voor een plek, een ruimte waar al die ervaringen uitgewisseld kunnen worden. Café Brein Zundert zag het licht.

Uit eigen ervaring

Angela Marijnissen spreekt uit eigen ervaring: "Op dertienjarige leeftijd liep ik hersenschade op door een ongeluk. Ik lag een lange tijd in coma en heb daarna alles stapje voor stapje opnieuw moeten leren. Ik stond op zestienjarige leeftijd een bal tegen een muur te gooien, net een kind." Ze merkte dat ze het moeilijk vond om aansluiting te vinden bij leeftijdsgenoten. Er was vaak onbegrip. "Aan de buitenkant hoef je niet altijd te merken dat iemand hersenletsel heeft opgelopen", legt ze uit. "Mensen begrijpen dan niet dat ik niet alles even makkelijk kan volgen. Tijdens een gesprek op een verjaardag bijvoorbeeld. Door het nieuwe initiatief hoop ik dan ook dat mensen zoals ik gehoord worden. Het is fijn om mensen om je heen te helpen die dezelfde problemen voelen en meedenken." Ook voor Froeling, die mensen met letsel in zijn praktijk begeleid, zijn veel van deze situaties herkenbaar. "Een bijkomend probleem voor bijvoorbeeld ouderen is dat ze op een bepaald punt zijn 'uitbehandeld', dan moeten ze terug de maatschappij in. Maar dat gaat vaak niet zomaar. Er zijn teveel prikkels of mensen weten niet hoe ze met druk van buitenaf om moeten gaan." De diagnose voor NAH is vrij breed en kan het gevolg zijn van een CVA, een hersentumor, hersenvliesontsteking, een ongeval, MS, Parkinson, of andere aandoeningen waardoor hersenletsel na de geboorte is ontstaan.

Laagdrempelig beginnen

De samengebalde energie van de werkgroep resulteerde dus in een mogelijkheid voor een bijeenkomst. "We beginnen heel laagdrempelig", legt Froeling uit. "Geen harde muziek, maar ook geen drankgelag, maar uiteraard wel rolstoeltoegankelijk. We hebben nog geen vaste thema's, want we willen eerst kijken hoe de namiddag zich ontvouwt. Als er behoefte is aan een specifieke activiteit, dan kunnen we daar altijd in samenspraak aan gaan werken." Volgens de werkgroep is er genoeg behoefte aan het initiatief. Uit landelijke cijfers blijkt namelijk dat ruim 150 mensen in de gemeente Zundert kampen met niet-aangeboren hersenletsel. 

Café Brein Zundert start 22 maart om 15:00 tot 17:00 uur in Bij ons… in Zundert. Eerste kopje koffie of thee is gratis, andere consumpties zijn op eigen kosten. Meer info? www.cafébreinzundert.nl of stuur een mailtje naar info@cafébreinzundert.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief