Afbeelding
Foto: Wiel Arets

Bijzondere vogel in De Moeren bij Zundert

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - Een middelste bonte specht in natuurgebied De Moeren vlakbij Zundert. Hoe bijzonder is dat? Nou, héél bijzonder. De vogel komt in Nederland namelijk niet veel voor.

De vogel is precies een week geleden gesignaleerd door Piet en Kees Baselier, vogelkenners en vrijwilligers bij Natuurmonumenten.  De middelste bonte specht voelt zich blijkbaar thuis tussen de oude eikenbomen van de Moeren. "Door de speciale roep die deze specht  liet horen kun je spreken van een broedterritorium, " aldus een enthousiaste  Kees.  "En we hebben hem ook nog goed kunnen zien met de verrekijker nu de bomen nog kaal zijn."

Zeldzaam

De middelste bonte specht is in deze streek een zeldzame broedvogel en is met name in deze periode van het jaar actief. De vogel lijkt op de grote bonte specht, maar is iets kleiner, heeft een kortere snavel en een wit gezicht. Bovendien loopt de rode kruin door tot in de nek. Ook is deze specht roze aan de onderkant en is dus minder rood dan de grote bonte specht.

Oude Buisse Heide

Een paar weken geleden heeft een andere vogelaar ook een middelste bonte specht gezien vlakbij de Herenkamer in de Oude Buisse Heide, zo meldt boswachter Helma Braat van Natuurmonumenten West-Brabant. Het broedterritorium van de middelste bonte specht is minimaal 500 meter. Dit is dus waarschijnlijk een andere vogel geweest. Het is niet bekend of ook deze middelste bonte specht aan het broeden is.

Goed leefgebied

De middelste bonte specht is gesignaleerd in een van de oude eikenlanen in De Moeren. De oude landgoederen die kenmerkend zijn voor deze streek, zijn heel aantrekkelijker voor vogelsoorten als de specht. De loofbossen met de oude bomen vormen niet alleen een goed leefgebied voor spechten maar ook de boomklever en de bosuil voelen zich hier thuis. De holtes in de bomen bieden nestgelegenheid en er is volop voedsel te vinden zoals insecten, spinnen en larven.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief