Edwin Nagtzaam en Edwin Mathijssen zetten de puntjes op de i tijdens de repetities voor RICH the Passion.
Edwin Nagtzaam en Edwin Mathijssen zetten de puntjes op de i tijdens de repetities voor RICH the Passion. Foto: Mieke van Meer

Aftellen tot RICH The Passion

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

RIJSBERGEN - Nog maar één nachtje slapen tot RICH (Rijsbergen In Close Harmony) the Passion opvoert in de Sint Bavokerk. Voor regisseur Edwin Mathijssen en zangcoördinator Edwin Nagtzaam begint de spanning op te lopen. "Het moet nu allemaal bij elkaar gaan komen."

DOOR MIEKE VAN MEER

Al een paar weken zijn Edwin Mathijssen en Edwin Nagtzaam iedere maandagavond te vinden in de Harmoniezaal. Daar repeteren Harmonie Sint Cecilia, leden van zangkoor Unanime en de solisten die Jezus, Maria, Petrus, Judas en Pilatus vertolken, hun partijen. "Uit alle tv-edities van the Passion hebben we de mooiste nummers gekozen", vertelt Edwin Nagtzaam die deze editie ook drumt in de orkestband. "Nu horen we zang en muziek al samen. De laatste zondag voor de uitvoeringen komt daar dans, acteren en de al opgenomen stukken film bij." Zijn naamgenoot lacht. "Ja, het is zeker spannend. Na een paar jaar meedraaien in het regieteam, heb ik nu de rol van regisseur. En we hebben de lat hoog gelegd. Ons doel is de perfectie van de tv-uitzending, maar dan met veel minder middelen. Het zou zo maar kunnen dat ik de nacht voor de eerste voorstelling geen oog dichtdoe."

Contrast
Nagtzaam: "Het contrast met de vorige edities van RICH is inderdaad groot. We bouwen dit keer geen feestje met meezingers en een polonaise. Toch is The Passion geen zware religieuze voorstelling. Het paasverhaal gaat over het leven. Over thema's waar je niet altijd bij stilstaat."
In de tv-uitzendingen van the Passion dragen honderden mensen een groot kruis door de straten. De regiegroep van RICH heeft er aan gedacht zo'n 'kruisweg' ook in Rijsbergen te houden, maar koos voor een andere invulling. Mathijssen: "Het mooiste van die tocht zijn de gesprekken met de kruisdragers. Wij voerden gesprekken met zeven Rijsbergenaren van jong tot oud. Bijvoorbeeld over geloven in iets of iemand en over gebeurtenissen die je hebben veranderd. Dat zijn prachtige en persoonlijke gesprekken geworden die we tijdens de voorstelling vertonen. Ik hoop dat het publiek daar met elkaar over napraat."

In harmonie
Zoals de paastijd is bedoeld voor bezinning en samen zijn, zo is destijds ook RICH opgericht. Samen een mooie voorstelling maken, jong en oud, professional en amateur. "Dat doel van RICH komt dit jaar misschien nog wel meer naar voren dan in de vorige edities", meent Edwin Mathijssen. "We begonnen met een brainstorm met vijf personen", vult Edwin Nagtzaam aan. "En nu zijn er ruim 100 mensen bij betrokken in de leeftijd van 7 tot 85 jaar. Daarmee bedoel ik iedereen: van verkeersregelaar tot de mensen in de garderobe en op het podium. Als je het zo bekijkt is RICH ook dit jaar een feestje."

RICH The Passion
23 en 24 maart 2018
Sint Bavokerk Rijsbergen
De laatste kaarten zijn te koop via www.richrijsbergen.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief