Burgemeester Leny Poppe-de Looff.
Burgemeester Leny Poppe-de Looff. Foto: Sandragrafie

Burgemeester Leny Poppe-de Looff: 'Als college mogen we onszelf best een pluim geven'

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

Openbare orde en veiligheid, bestuurlijke vernieuwing en burgerparticipatie. Het zijn voorbeelden van onderwerpen waar burgemeester Leny Poppe-de Looff zich de voorbije coalitieperiode veelvuldig mee bezig heeft gehouden. Haar waardering voor Zundert is en blijft daarbij ongekend. "Zundert is een fijne gemeente om in te wonen, met een prettige gemeenschap. Als men je eenmaal kent, ben je ook echt één van hen."

Sinds maart 2007 is Leny Poppe-de Looff burgemeester van de gemeente Zundert. Ze kan dan ook terugkijken op verschillende coalitieperioden, met verschillende samenstellingen van het college. De aanpak van Rijsbergse camping Fort Oranje is een van de onderwerpen die als een rode draad door haar burgemeesterschap heen loopt. Sterker nog: één van de eerste opmerkingen die zij te horen kreeg bij één van haar eerste raadsvergaderingen was 'dat het een wens zou zijn om de camping aan te pakken'.

Sluiting

"Zeker in relatie tot het bestemmingsplan", herinnert de burgemeester zich. "Er werd niet gerecreëerd volgens dat plan. Ook was er weinig controle vanuit de gemeente. Hetzelfde jaar nog begonnen de eerste controles en in 2009 vond de eerste integrale actie op Fort Oranje plaats." Het was meteen ook de eerste serieuze stap in de richting van de definitieve sluiting van de camping. Het uiteindelijke plan hiervoor werd op 9 juni vorig jaar door de Gemeente Zundert officieel bekendgemaakt. Zij maakte hierbij bekend een jaar de tijd te willen uittrekken om de camping te saneren, de bewoners te herhuisvesten en te werken aan een structurele oplossing voor het terrein.

Onverwacht

Campingeigenaar Cees Engel leek aanvankelijk het besluit van de Gemeente Zundert om Fort Oranje te sluiten te gaan aanvechten. Tot ieders verrassing echter kondigde Engel, nog geen twee weken nadat de Gemeente Zundert haar plannen voor Fort Oranje wereldkundig had gemaakt, plotseling zelf de sluiting van Fort Oranje per 3 juli aan. Het besluit van Engel om Fort Oranje voortijdig te sluiten plaatste de Gemeente Zundert voor een acuut probleem. Na spoedberaad besloot de Gemeente Zundert daarom het beheer van de Rijsbergse camping Fort Oranje per 3 juli over te nemen om haar herhuisvestingsplan voor de campingbewoners te kunnen voortzetten. Burgemeester Leny Poppe-de Looff herinnert zich dat moment nog als de dag van gisteren. "Het was op 22 juni. 'Meld je maar bij de gemeente', had Engel tegen de campingbewoners gezegd, die zich vervolgens prompt voor het gemeentehuis verzamelden."

Goede modus

In overleg met de Veiligheidsregio werd de Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure (GRIP) in gang gezet en opgeschaald naar niveau 4. "Dat betekent dat we alle mogelijke steun uit de regio ontvingen", aldus burgemeester Leny Poppe-de Looff. "Het is ook de kracht geweest om door te kunnen pakken. We moesten nu immers ineens vol gas geven, terwijl we vooraf nog dachten pas in oktober echt aan de bak te moeten. Eén van de problemen was dat we door de beperkte registratie op de camping eigenlijk maar amper wisten wie zich allemaal op camping Fort Oranje bevonden. Dat was even schakelen, maar we zijn heel snel in de goede modus beland."

Roepende

Met als uiteindelijk resultaat dus de sluiting van de Rijsbergse probleemcamping. "Al ben ik jaren een soort roepende in de woestijn geweest. In 2012 had ik over Fort Oranje al contact met Fred Teeven, de toenmalige staatssecretaris van justitie. De lijntjes naar Justitie en Binnenlandse Zaken zijn kort. De beschikking over dergelijke netwerken heeft uiteindelijk wel geholpen. Fort Oranje wordt, vanuit de gedachte van 'lessons learned', ook wel als een pilotproject gezien voor de aanpak van soortgelijke terreinen. Laatst nog heb ik aan collega's in het land een presentatie gegeven over de aanpak van Fort Oranje."

Integriteitsonderzoek

Fort Oranje mag dan wel worden betiteld als een 'groot dossier', als het gaat om handhaving in de gemeente Zundert gaat het volgens de burgemeester echter zeker niet om Fort Oranje alléén. "Het probleem ondermijning bijvoorbeeld speelt, net als in andere plaatsen, ook hier. Dat vraagt om deskundigheid. Toen ik als burgemeester begon, telde de afdeling Handhaving een halve fte. Inmiddels is de afdeling een belangrijk onderdeel van de gemeentelijke organisatie geworden. Ook werken we nauw samen met het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC) en de Taskforce Brabant-Zeeland. Daarnaast treffen we maatregelen op het gebied van ruimtelijke ordening. Zo maken we beleid voor agrarische ontwikkeling. En met een zogeheten veegplan hebben we een prostitutiebedrijf kunnen sluiten door panden weer een woonbestemming te geven." Daar blijft het volgens de burgemeester niet bij. "Alle raadsleden die na de gemeenteraadsverkiezingen worden benoemd, worden vooraf via een integriteitsonderzoek gescreend. Ik zie dit ook in het belang van de raadsleden zelf, opdat zij zich goed bewust zijn van de omgeving waarin zij straks werken."

Gewenningsproces

Een sterk handhavingsapparaat is ook gebaat bij een goede samenwerking met de politie. In de gemeente Zundert zijn de lijntjes kort, niet in het minst door de aanwezigheid van het in het Zundertse gemeentehuis gevestigde steunpunt van de politie, waar ook spreekuren worden gehouden. "De vorming van de nationale politie heeft er wel voor gezorgd dat we de afgelopen jaren een gewenningsproces hebben moeten doorlopen", aldus burgemeester Leny Poppe-de Looff. "De aansturing is immers anders, maar er wordt al snel geroepen: 'De burgemeester is toch de baas? Regel het even!' Er is een duidelijke scheiding van taken. Sommige zaken liggen niet op het bordje van de politie, maar op het bordje van de gemeente. Dat betekent dat je je eigen handhavingsorganisatie op orde moet hebben."

Zichtbaar

"De aanwezigheid van de politie in het gemeentehuis maakt echter wel dat zij heel zichtbaar is,", vervolgt zij. "Hierdoor weet ook onze eigen organisatie de politie snel te vinden. Met ons interventieteam is een hechte samenwerking ontstaan. Dat werpt zijn vruchten af bij bijvoorbeeld het interventieproject in wijk De Berk in Zundert, waarbij we proberen te voorkomen dat jongeren in de criminaliteit belanden. De aanwezigheid van de politie betekent dat er snel kan worden geschakeld."

Buurtpreventie

Ook wat buurtpreventie betreft zijn er in de gemeente Zundert belangrijke stappen gezet de voorbije coalitieperiode, zo constateert de burgemeester met tevredenheid. "Aan het einde van de vorige periode zijn we hiermee gestart. Inmiddels dekt buurtpreventie bijna de gehele gemeente. Het mooie is dat de buurtpreventieprojecten - met uitzondering van professionals als wijkagenten en een vertegenwoordiger van de Gemeente Zundert - louter op vrijwilligers draaien. Vrijwilligers die ook nog eens bereid zijn tot scholing om op die manier betere kwaliteit te kunnen leveren."

Zelfstandig

Naast openbare orde en veiligheid is coördinatie van de bestuurlijke vernieuwing een belangrijk onderdeel van de portefeuille van burgemeester Leny Poppe-de Looff. Laatstgenoemd onderdeel heeft alles te maken met de wens van de gemeente Zundert om zelfstandig te zijn én te blijven. De organisatie is er in ieder geval volledig op ingericht, zo stelt de burgemeester. Met dank aan de door de Gemeente Zundert doorgemaakte bestuurlijke doorontwikkeling van de afgelopen jaren waar meteen ook een ambtelijke doorontwikkeling aan werd gekoppeld.

Veerkrachtig Bestuur

Die bestuurlijke doorontwikkeling is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Aanleiding was het rapport Veerkrachtig Bestuur in Brabant, dat de door de Provincie Noord-Brabant ingestelde Adviescommissie Krachtig Bestuur in Brabant (Commissie Huijbregts) in 2013 presenteerde. In dit rapport worden de Brabantse gemeenten aangespoord om de verbinding met elkaar te zoeken. Voldoende bestuurlijke slagkracht is volgens de provincie noodzakelijk voor gemeenten om alle uitdagingen aan te kunnen die op hen afkomen en al op hen zijn afgekomen, zoals de decentralisaties vanuit het Rijk, zorg en werkgelegenheid.

Pluim

'Toon maar aan dat je in de toekomst slagvaardig genoeg bent om zelfstandig door te gaan', zo luidde kortweg de boodschap van de Provincie Noord-Brabant aan haar gemeenten. Een boodschap die in Zundert in ieder geval niet aan dovemansoren was gericht en waarop door de Gemeente Zundert direct werd geanticipeerd. Onder meer dus via het opschudden van de ambtelijke organisatie, welke inmiddels een stuk 'platter' is ingericht. "Het rapport Veerkrachtig Bestuur in Brabant heeft ons wel in onze kracht gebracht, vind ik", aldus de burgemeester. "Als ik kijk naar waar we nu staan als college en hoe we de afgelopen jaren een bestuurlijk evenwicht hebben kunnen realiseren, dan mogen we onszelf best een pluim geven."

Samenwerking

Al is en blijft samenwerking volgens burgemeester Leny Poppe-de Looff onontbeerlijk. Om die reden heeft de Gemeente Zundert onder de noemer De6-gemeenten onder meer de krachten gebundeld met de gemeenten Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk, Rucphen en Roosendaal. Die samenwerking vindt plaats op uiteenlopende thema's als human resource management, juridische zaken, financiën, ruimtelijke ordening, openbare ruimte en vergunningverlening, en toezicht en handhaving. Met de Gemeente Breda is wordt veel samengewerkt op onder meer het gebied van veiligheid en handhaving.

Burgerparticipatie

Samenwerking is er ook volop middels het door de Gemeente Zundert enthousiast omarmde fenomeen burgerparticipatie, waarbij zij actief de handen ineenslaat met inwoners, ondernemers en organisaties. Als voorbeeld van deze interactie met de lokale samenleving noemt de burgemeester onder andere de dorpsraden van Wernhout, Achtmaal, Klein Zundert en Rijsbergen.

Grensgemeente

En ook als grensgemeente ontkomt Zundert niet aan samenwerking, zo maakt burgemeester Leny Poppe-de Looff duidelijk. "Wij zijn een typische grensgemeente, met alle voor- en nadelen van dien. Om de samenwerking tussen de grensgemeenten te bevorderen, is het BeNeGro (Belgisch-Nederlands Grensoverleg) nieuw leven ingeblazen, waarbij ik het voorzitterschap bekleed. Eerder zijn er op het gebied van grensarbeid successen geboekt met de realisatie van informatiepunten."

Napoleon Route

"Het fenomeen ondermijning echter wordt aan de Belgische zijde van de grens echter heel anders beleefd dan hier", vervolgt ze. "Langs de zogeheten Napoleon Route zat vroeger tussen Antwerpen en Breda bij wijze van spreken op elke hoek een café. De kroegen groeiden later uit tot grote discotheken en prostitutiebedrijven. Daar is de klad in gekomen, met het gevaar dat ondermijning in beeld komt. Via het overleg kunnen we met elkaar kijken hoe we daar verandering in kunnen brengen, bijvoorbeeld via maatregelen op het gebied van ruimtelijke ordening."

Balans

Genoeg ingewikkelde dossiers dus voor de burgemeester, al staan daar volgens haar ook weer tal van zaken tegenover die zogezegd een mooie balans bieden. "Het bezoek aan een 60-jarig bruidspaar bijvoorbeeld. De jumelage met Auvers-sur-Oise, waarbij over en weer bezoeken worden afgelegd, zorgt eveneens voor mooie contacten. Het is toch wel bijzonder wanneer de burgemeester van Auvers-sur-Oise tijdens het corso een prijs uitreikt. Maar ook van de activiteiten in het jubileumjaar van Harmonie Nut en Vermaak heb ik genoten. Het is prachtig om te zien hoe de culturele gemeenschap telkens weer nieuwe initiatieven ontplooit. De drive om iets op te pakken is iedere keer opnieuw ongekend. De gemeente Zundert kent maar liefst vier gildeverenigingen die bij alle mogelijke activiteiten ondersteuning bieden: een traditie waarvan ik hoop dat die nog tot in lengte van jaren zal blijven bestaan. Zundert is een fijne gemeente om in te wonen, met een prettige gemeenschap. Als men je eenmaal kent, ben je ook echt één van hen."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief