Van links naar rechts; Rene Renne, Mariëtte Veraart, Jolanda van Hassel, Ad de Klerk en Jack Roelands.
Van links naar rechts; Rene Renne, Mariëtte Veraart, Jolanda van Hassel, Ad de Klerk en Jack Roelands. (Foto: Marja van Hassel)

Landgoederen Zundert als decor voor culturele uitingen

  Algemeen,Nieuws

ZUNDERT- De gemeente Zundert heeft een aantal prachtige landgoederen die allemaal hun eigen historie en de daarbij behorende verhalen kennen. Gids, dichter en verhalenverteller Ad de Klerk weet er alles van.


DOOR SASKIA ROKS

Vol trots vertelt Ad dat 2018 een bijzonder jaar is vanwege maar liefst drie jubilea. In 1618 werd de Turfvaart gegraven, in 1818 werd het Huis 'De Moeren' gebouwd en in 1918 werd begonnen met de bouw van het atelier Roland Holst. Daarom heeft Ad het voortouw genomen om een stichting in het leven te roepen die culturele activiteiten gaat ontplooien welke een link hebben naar de geschiedenis van de landgoederen. Het bestuur van de Stichting bestaat uit Ad de Klerk, Jack Roelands, Jolanda van Hasselt, René Renne en Mariëtte Veraart. Zij bruisen van de energie en zitten vol ideeën om invulling te geven aan de doelstelling van de nieuwe stichting. Cultuuruitingen als muziek, poëzie, architectuur en schilderkunst, maar ook politiek, werden intens beleefd door de bewoners van deze landgoederen van weleer. Deze onderwerpen vormen de basis voor de nieuwe stichting om activiteiten te organiseren.

Inspiratie

Al vanaf de 80er jaren verzamelt Ad de Klerk, voorzitter van de nieuwe stichting, documentatie, landkaarten en geschriften, die de geschiedenis van de Landgoederen weergeven. "Ik heb een hele bibliotheek thuis! De rijke mensen schreven vroeger alles op!" Als verteller deelt Ad zijn brede kennis over de geschiedenis van de landgoederen tijdens rondleidingen aan groepen belangstellenden. Om nog meer diepte te geven aan de bijzondere zone van Landgoederen, die zich uitstrekt vanaf de Vloeiweide tot Mariënville, vlakbij Nieuwmoer, is deze stichting in het leven geroepen, aldus Ad.

Eerste activiteit

Op 14 april wordt een middagvullend programma gepresenteerd bestaande uit een PowerPointpresentatie over de landgoederen in Zundert, een wandeling en als afsluiting een kamerconcert in de Zwarte Schuur achter Café 'In den Anker'. Het programma begint om 13.00 uur. De bezoekers worden onder het genot van een kopje koffie ontvangen. De verwachte eindtijd zal rons 16.45 uur liggen. De kosten voor deze middag bedragen € 15 p.p. U dient zich wel van tevoren aan te melden via de website van de stichting. Beschikt u niet over een computer maar bent u wel geïnteresseerd, neem dan telefonisch contact op met Jack Roelands, secretaris van de stichting.

Voor meer informatie over de stichting en haar activiteiten: www.cultuurlandgoederen.nl Mail: info@cultuurlandgoederen.nl, tel. 06-51585415. 

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>


NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief