De twee kartrekkers, Mart Baelemans en Stef Broosus.
De twee kartrekkers, Mart Baelemans en Stef Broosus. Foto: Guus Arnouts

Buurtschap Wernhout weer in touw voor bloemencorso Blankenberge

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

WERNHOUT - De eerste zondag van september lijkt nog ver weg, maar in Wernhout bouwt een clubje jeugd al aan een creatie voor de deelname van buurtschap Wernhout in het bloemencorso van Blankenberge. Naast een leuke wagen en een prima leerschool, houdt het buurtschap er bovendien een aardig zakcentje aan over.

DOOR GUUS ARNOUTS


Het zal de vierde deelname aan het Blankenbergse bloemencorso worden voor de Wernhoutenaren. Met een groepje van acht á tien jongeren wordt er sinds januari iedere avond gebouwd in 'de Stek', het honk van het buurtschap. Stef Broosus en Mart Baelemans zijn twee kartrekkers die de, voor Corso Zundertse begrippen, kleine wagen mede bedacht hebben en bouwen. "In Blankenberge is er ieder jaar een thema, waar je aan mee kunt doen om in de prijzen te vallen. Dit jaar vormt 'At the movies' het thema, onze wagen is dan ook een ode aan de komieken Laurel en Hardy", legt Stef uit. Op de wagen zijn verschillende herkenbare scènes uit de sketches van de 'dikke en de dunne' neergezet, met een grote filmrol die dwars over de wagen slingert. In een oldtimer, achter een piano, op een bankje en aan de contrabas zullen bovendien figuranten à la het komische duo te zien zijn.

Tikkeltje anders
Ondanks dat er eveneens dahlia's op de wagen komen, is het Blankenbergse bloemencorso toch wel een tikkeltje anders dan haar grote broer in Zundert. "Naast het thema moet je ook rekening houden met de dansgroep die je krijgt toegewezen", vertelt Mart. "Die komt voor je wagen te lopen. Het is best grappig dat het in Blankenberge onderhand meer om die dansgroepen gaat. Het totaalplaatje wat je neerzet is dan ook belangrijk en het publiek ziet liever een 'mooie' wagen dan eentje waar veel technisch vernuft inzit." Maar dat betekent niet dat er met minder passie aan de Wernhoutse wagen wordt gewerkt. "Dat is toch anders dan bij het Zundertse corso", gaat Mart verder. "Onze wagen wordt vooral met tempex en hout gebouwd. Vrij goedkope en makkelijk vormbare materialen."

Plezier
Vooral dat laatste is niet onbelangrijk. Want, zo zeggen de heren, de deelname in België mag de deelname in Zundert zeker niet overschaduwen of te belastend zijn voor buurtschap Wernhout zelf. Al is dat niet zo moeilijk. Vooralsnog wordt er niet minder hard gewerkt door het groepje enthousiaste corsobouwers. Stef: "Dit jaar hebben we echt alles in eigen handen, de ouderen laten ons zoveel ons eigen gang gaan. Dat is wel mooi natuurlijk." Volgens Mart gelden de wekelijkse bouwavondjes op woensdag vooral als ontspanning. "Je komt elkaar nog eens tegen en werkt met een hechte groep aan iets tofs. Dat heeft ook zeker invloed op deze groep waarmee we straks aan de grote wagen gaan werken. Het is bovendien extra bouwervaring opdoen", aldus Mart. Bloemencorso Blankenberge is altijd een week voor het Zundertse bloemencorso en wordt dit jaar op 26 augustus gehouden. Of het wagentje af komt? Daarover is geen stress te merken bij Stef en Mart. Bloemen er op en meerijden dus.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief