Afbeelding
Foto: Addo Sprangers
FOTOALBUM

Middag vol nostalgie bij presentatie wielerboek

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - In de zaal van 'Bij Ons… in Zundert' stond woensdagmiddag bij de presentatie van het boek 'De gouden jaren vijftig van de West-Brabantse wielersport' één ding centraal: herinneringen ophalen aan en mét renners uit de regio die destijds furore maakten.

DOOR ADDO SPRANGERS

Het leverde glunderende gezichten op. Bij de aanwezige renners zelf, van wie sommige elkaar na decennia weer in de armen vielen. Bij de vele wielerliefhebbers die hun persoonlijke helden weer even in levenden lijve konden aanschouwen en die konden genieten van een bescheiden expositie die de nodige nostalgische gevoelens wisten op te wekken. En natuurlijk bij Rien Lambregts (71), auteur van het boek 'De gouden jaren vijftig van de West-Brabantse wielersport', die zijn gepassioneerde schrijfwerk beloond zag met een gretige afname van zijn boek.

Wielerhistorie

Terecht overigens, want met 'De gouden jaren vijftig van de West-Brabantse wielersport' levert hij wederom een belangrijke bijdrage aan het vastleggen van de West-Brabantse wielerhistorie. Zijn voorlaatste wapenfeit, het boek met de titel 'Rendez vous - nog eens 30 wielerverhalen', verscheen 2012. Het was het logische vervolg op zijn in eerder uitgegeven boekwerkje 'Half Koers - 30 wielerverhalen'. Daarnaast was Lambregts verantwoordelijk voor de totstandkoming van het BWF-jubileumboek '1970-1995, 25 jaar Brabantse Wieler Federatie' en - samen met Hans Kuijper - de naslagwerken 'West-Brabantse Tourrenners - verhalen en prestaties van 41 wielrenners 1936-2001' en 'West-Brabantse Wielerkampioenen'.

Passie

De wielersport is dan ook Lambregts' grootste passie. Zelf was hij als renner actief in de jaren '60 van de vorige eeuw, al behoorde hij destijds naar eigen zeggen tot de categorie 'matig'. Vanaf midden jaren '70 richtte Lambregts zijn pijlen op het bestuurswerk binnen de wielersport - zo was hij twintig jaar lang voorzitter van de Brabantse Wieler Federatie (BWF) - en fungeerde hij als speaker bij vele tientallen wielerwedstrijden in West-Brabant. De kiem voor zijn passie werd gelegd in de jaren '50, toen hij als kind in de ban van het wielrennen raakte, in de eerste plaats door de verrichtingen van zijn idool Piet Hanegraaf.

Hoog tijd

Hoog tijd dus om juist verhalen uit die tijd op te tekenen, vond Rein Lambregts. Toch zijn het niet de grote coryfeeën als Wout Wagtmans en Wim van Est die in zijn nieuwste boek door hem worden belicht, maar de renners die hij beschrijft als 'de betere amateurs en criteriumspecialisten uit de jaren '50 die ik als kind iedere week zag rondfietsen in de regio'. De op papier wat mindere goden dus, maar wel mannen met een verhaal dat volgens Rein Lambregts het optekenen meer dan waard was. Zo komen in het boek Piet de Bruijn, Bertus de Vree, Pierre Pellenaars, Adrie Roks, Wim van Dongen, Sjef Verhulst, Jan van Poppel, Kees van Amsterdam, Henk Rasenberg en Toontje Mertens aan het woord.

Eerbetoon

Stuk voor stuk waren ze woensdagmiddag present bij de boekpresentatie in Zundert, samen met tal van andere oud-renners. En zo werd het ook nog een beetje een kleine reünie van mannen op leeftijd die vroeger als wielrenner kameraad, trainingsmaat en soms ook concurrent van elkaar waren. De absolute hoofdrol was echter weggelegd voor Piet Hanegraaf. Uit handen van Rein Lambregts ontving hij het eerste exemplaar van 'De gouden jaren vijftig van de West-Brabantse wielersport'. Een mooi eerbetoon van een rasechte wielerliefhebber aan zijn grote jeugdidool.
































Een deel van de expositie over de West-Brantse wielersport. FOTO ADDO SPRANGERS


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief