Foto: Addo Sprangers

'Een nieuw team brengt nieuw elan met zich mee'

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - Johan de Beer (Dorpsbelangen), Twan Zopfi (CDA) en Patrick Kok (VVD). Aldus luiden de namen van de wethouders die straks in het nieuwe college van Zundert zullen plaatsnemen. Dat is  bekendgemaakt bij de presentatie van het nieuwe politieke akkoord voor de bestuursperiode 2018-2022.

Dat akkoord - op hoofdlijnen, inclusief een financiële paragraaf en een zestal bestuursopdrachten - wordt gedragen door alle zeven partijen (CDA, VVD, Dorpsbelangen, Ondernemend Platteland, D66, OPZ en Lokaal Perspectief)die meededen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Een unieke situatie in de geschiedenis van de Zundertse politiek, zo maakte (in)formateur Hans Verbraak duidelijk. De afspraak is gemaakt dat de zeven partijen straks regelmatig in gesprek gaan met de collegeleden over de voortgang van het akkoord.

Nieuwe rol

Twan Zopfi krijgt in zijn portefeuille vooral de 'sociale' onderwerpen: zorg en welzijn, werk en inkomen, jeugd- en jongerenbeleid, sport en cultuur en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Hij gaat daarnaast aan de slag met de bestuursopdracht inzake sport. Zopfi, sinds 2014 actief als raadslid voor de Zundertse CDA-fractie, ziet uit naar zijn nieuwe rol als wethouder. De docent fysiotherapie, voorheen jarenlang werkzaam als fysiotherapeut bij het revalidatiecentrum van Stichting Groenhuysen, is blij met zijn portefeuille.

Mooie klus

Naar zijn mening zijn de drie decentralisaties in het sociale domein - werk en inkomen (Participatiewet), jeugdzorg (Jeugdwet) en ondersteuning van langdurige zieken en ouderen (Wet maatschappelijke ondersteuning) -in Zundert goed geland. "We zijn nu in wat rustiger vaarwater beland", stelt hij. "Het kan echter altijd beter. Daar mogen we straks aan doorbouwen. Een mooie klus."

Team

De bestuursopdracht betreffende het onderdeel sport spreekt hem eveneens aan. "Sport heeft een directe link met mijn zijn. Bovendien ken ik de verenigingen in de gemeente Zundert aardig. Dat is ook wel fijn. Ik vind het spannend, maar heb er ook heel veel zin in." Volgens Twan Zofi staat één ding in ieder geval als een paal boven water: ook het nieuwe college zal straks als een echt team opereren. "Er zijn zó veel taken vanuit de centrale overheid naar de gemeente gegaan dat je wel als team moét opereren, anders gaat het niet lukken. Ik heb er echter alle vertrouwen in. De rugnummers veranderen misschien, maar in deze tijd zijn we als totaal college echt overal bij betrokken."

Onderhandelingen

Johan de Beer, die straks begint aan zijn derde periode als wethouder, heeft deze keer wel een andere portefeuille toebedeeld gekregen. Thema's hierin zijn financiën, onderwijs, economie, personeel en organisatie, informatiebeleid en automatisering, toerisme en recreatie, en duurzaamheid, milieu en afval. Zijn bestuursopdrachten betreffen de onderwerpen onderwijshuisvesting en bedrijventerreinen. 'Ik ben van dit vak gaan houden', zo liet De Beer in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen optekenen, daarbij duidelijk makend een derde ambtstermijn als wethouder te ambiëren. Zijn wens is uitgekomen, al ziet zijn portefeuille er deze keer zoals gezegd inhoudelijk een stuk anders uit. "Het resultaat van de onderhandelingen tussen de verschillende politieke partijen de voorbije weken", concludeert hij nuchter. "Maar het is mooi om voor een derde periode deel uit te mogen maken van het college. Het brengt nieuwe uitdagingen met zich mee en geeft mij ook weer nieuwe energie."

Nieuw elan

 De Beer verwacht ook met zijn nieuwe collega's een hecht team te gaan vormen. "Daar zullen we met elkaar aan moeten bouwen. Ik heb er vertrouwen in dat er binnen de kortst mogelijke tijd ook weer een team staat. Dat was met de respectievelijk in 2010 en 2014 gevormde colleges niet anders. Grote hervormingen moet je niet verwachten. Een nieuw team brengt nieuw elan met zich mee, maar het is niet zo dat we nu opeens alle bakens opnieuw gaan verzetten."

Piet Utens

Patrick Kok ten slotte wordt belast met een portefeuille met daarin ruimtelijke ordening, wonen en volkshuisvesting, mobiliteit en openbare werken. De bestuursopdrachten waarmee hij aan de slag gaat zijn de vrijkomende agrarische bebouwing en de zuidelijke verkeersontsluiting. Ook voor hem gloren nieuwe uitdagingen aan de horizon. Een gesprek met vertrekkend wethouder Piet Utens over Zundertse dossiers lag hieraan ten grondslag, vertelt Kok, in Geertruidenberg als voorzitter al acht jaar het gezicht van de VVD-gemeenteraadsfractie aldaar . Met de woorden 'Pat, kunnen we er eens over praten?' effende Utens de weg naar het Zundertse wethouderschap voor Kok, want niet veel later werd hij namens VVD Zundert als dé kandidaat naar voren geschoven.

Resultaatgericht

Tot groot genoegen van Patrick Kok zelf. Vanuit zijn werkzaamheden voor de Bank Nederlandse Gemeenten (Bank BNG) - hij is er statutair directeur van diverse ontwikkelingsmaatschappijen in Nederland die zich bezighouden met gebieds- en vastgoedontwikkeling - geldt hij als een expert op het gebied van ruimtelijke ordening. Een bestuurlijke functie ambieerde hij echter al langer. Die ambitie wordt nu dus verwezenlijkt. Patrick Kok: "Ik zit nu tien jaar bij de BNG. Voor mij is deze stap dan ook best spannend. Ik heb echter een heel tevreden gevoel over mijn portefeuille. Politiek is hartstikke leuk, vooral als het ook nog eens resultaatgericht is."

Zware vraagstukken

Want voor een kleine gemeente als Zundert als Zundert liggen er best zware vraagstukken die om een oplossing vragen, weet hij. De verkeersontsluiting aan de zuidelijke kant van Zundert bijvoorbeeld. "De Randweg vormt voor mij een extra uitdaging, maar voor complexiteit loop ik niet weg. Vanuit mijn werk ben ik in Heeze nauw betrokken geweest bij het woningbouwproject de Bulders in combinatie met de realisatie van een randweg aan de zuidzijde van het dorp om de doorgaande route door het centrum te ontlasten. In januari van dit jaar is het bestemmingsplan onherroepelijk vastgesteld. Ik heb een dergelijke klus dus eerder mogen doen."

Overleg

Al voegt hij er met een gulle lach aan toe dat 'behaalde resultaten in het verleden natuurlijk geen garantie voor de toekomst bieden'. Het geloof in een goed resultaat is er echter niet minder om. "In een dergelijk proces moeten gemeenschappelijk en politiek-bestuurlijk stappen worden gemaakt", zegt hij. "Alléén ben je sneller, maar sámen kom je verder." Patrick Kok heeft zich in ieder geval voorgenomen om straks vooral te investeren in overleg met collega's. "Je proeft en voelt dan snel wat hier in de gemeente allemaal leeft. Ik heb er alle vertrouwen in en heb ook echt voor honderd procent gekozen voor Zundert."

Raadsvergadering

Het politieke akkoord, de installatie van de wethouders en de portefeuilleverdeling worden behandeld in de raadsvergadering van donderdag 24 mei. Aangezien twee van de drie wethouderskandidaten nu nog raadslid zijn in Zundert, worden ook twee nieuwe raadsleden geïnstalleerd om de ontstane 'vacatures' op te vullen, zodat de gemeenteraad weer uit negentien raadsleden bestaat.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief