Afbeelding
Foto: HHS - Pixelio

Fort Oranje wil andere, 'onpartijdige' rechtbank

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - De eigenaren van Fort Oranje eisen dat de rechtbank in Breda het beroep tegen de sluiting van hun camping overdraagt aan de rechtbank Utrecht. Zij hebben hiertoe een procedure aangespannen bij de rechtbank Den Haag. De eigenaren van het recreatiepark in Rijsbergen verdenken de Bredase rechtbank van partijdigheid.

Dat laatste heeft alles te maken met de besloten bijeenkomst die de rechtbank hield voor rechters en de Taskforce Brabant-Zeeland, zo maken de eigenaren via fortoranjenieuws.nl duidelijk. Leny Poppe-de Looff, als burgemeester van Zundert onderdeel van de Taskforce, kondigde twee dagen later aan dat zij Fort Oranje ging sluiten.

Doelwit

Recreatiepark Fort Oranje is al ruim negen jaar doelwit van de Taskforce die zich bezighoudt met het aanpakken van 'ondermijnende criminaliteit'. Volgens mr. Jeroen Pols, jurist van Fort Oranje, zoekt de Taskforce niet alleen de grenzen van de wet op, maar overschrijdt zij deze ook. Hij noemt dit 'op flagrante wijze in strijd met de elementaire beginselen van onze rechtsstaat'.

Bijeenkomst

Twee dagen voor de breed aangekondigde sluiting hadden de rechters van de rechtbank Zeeland-West-Brabant een bijeenkomst met de verschillende bij de Taskforce betrokken partijen: officieren van justitie, burgemeesters, politie, belastingdienst en projectleiders van het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum (RIEC). De rechtbank had daarnaast verschillende boegbeelden van de omstreden aanpak uitgenodigd.

Geheime afspraken

De raadsman stelt dat hierbij geheime afspraken zijn gemaakt en dat Fort Oranje hiervan ook bewijzen in handen heeft gekregen. De rechtbank heeft volgens Pols echter herhaaldelijk geweigerd de handelwijze van de Taskforce nader te onderzoeken en verzoeken hiertoe weggewuifd als 'complottheorieën'. Volgens Pols is een onpartijdige rechtspraak de basis van een rechtsstaat. Fort Oranje eist toegang tot een andere rechtbank 'totdat het vertrouwen in de Rechtbank Zeeland-West-Brabant hersteld is'.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief