Afbeelding
Foto: Charles Luijten

'Vonk sloeg over tijdens dansavond'

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - Op 3 mei waren Harrie van Trijp en Toke Oostvogels welgeteld zestig jaar getrouwd. Toke werd ooit door Harrie tijdens een dansavond in het Theehuis op het Zundertse sportpark aan de haak geslagen, zo wordt duidelijk uit hun terugblik.

DOOR CHARLES LUIJTEN

Amper binnen in de woning van het tweetal aan de Pieter Van Ginnekenstraat klinkt uit de mond van Harrie van Trijp: "Chaorel, ik zij flienk aon de sukkel, jong, en da's nie alleen van de leste daogen". Hij, zestig jaar getrouwd met Toke Oostvogels uit Achtmaal, lag daags tevoren namelijk nog in het ziekenhuis.
Alles was voor het vieren van hun zestigste trouwdag in kannen en kruiken. De gezondheid liet Harrie in de steek met familie en kennissen het glas te kunnen heffen. De boel moest helaas worden afgeblazen.

Jong spul
Het moet de ouders van Harrie menig telefoontje of postzegel hebben gekost. Coopke van Trijp en Lien van den Broek deden in elk geval zestien keer een boodschap aan de ooievaar. Voor de kost voerde het tweetal een tuinderij. Harrie kwam als twaalfde kind ter wereld in 1936. Hij werkte na de basisschool even bij een andere tuinder, maar zou later internationaal vrachtwagenchauffeur worden."K 'éb dan ok heel wa schoon jong spul op de stoel neffe me g' had da laangs de weg stin te liften", zegt Harrie. Toke lacht, ze heeft er zich nooit druk over gemaakt. Toke, in 1938 als vierde kind van de vijf geboren uit de ouders Jaan Oostvogels en Trien van Ham komt uit Achtmaal. Thuis werd een agrarisch bedrijf gerund. "K 'eb in m'n jeugdjaoren heel wa uurkes mee 't hakske op den akker gestaon", zegt Toke die door Harrie tijdens een dansavond in het Theehuis op het Zundertse sportpark aan de haak werd geslagen.

Opzij
Harrie van Trijp is in hart en nieren een fan van Moerse Boys. "Ik voetbalde zeuventien jaor in't irste elluftal van de Boys", zegt Harrie. Hij raakte nagenoeg nooit geblesseerd, in tegenstelling tot de tegenstander. Vaak klonk dan ook op het veld het bekende wijsje 'Opzij, opzij, opzij, maak plaats, maak plaats, maak plaats' als Harrie aangestormd kwam. Met Toke als bruid aan de arm stapte Harrie op 3 mei 1958 de Achmaalse kathedraal binnen om elkaar trouw te beloven. Het diamantenpaar heeft twee dochters die niet in de buurt wonen. De één in Halsteren en de andere in Griekenland. Een lastige afstand nu Harrie en Toke er zelf niet meer naar toe kunnen, vinden ze. Verder heeft het koppel twee klein- en twee achterkleinkinderen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief