De bestuursopdracht sport draait vooral om duidelijkheid over de toekomst van de sportaccommodaties.
De bestuursopdracht sport draait vooral om duidelijkheid over de toekomst van de sportaccommodaties. Foto: Jessie Fotografie

Zes bestuursopdrachten voor nieuw college Zundert

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - Het nieuwe college heeft bestuursopdrachten gekregen betreffende een zestal onderwerpen die naar mening van de zeven politieke partijen dermate belangrijk zijn voor Zundert dat hieraan speciale aandacht moet worden besteed: het gaat om de thema's communicatie, sport, onderwijshuisvesting, vrijkomende agrarische bebouwing, bedrijventerreinen en zuidelijke verkeersontsluiting.

Het uitvoeren van deze bestuursopdrachten verloopt in twee fases. Zo dient in de eerste plaats een plan van aanpak te worden gemaakt waarin de doelstelling nader wordt gepreciseerd, waarin de financiële consequenties zijn geformuleerd en waarin het college het te volgen proces aangeeft met vermelding van de partijen die daar allemaal bij betrokken worden. In de tweede fase wordt aan de hand van het definitieve plan van aanpak de bestuursopdracht verder geconcretiseerd en worden de uitkomsten ter besluitvorming aan de raad voorgelegd.

Communicatie

De bestuursopdracht communicatie (in de portefeuille van burgemeester Leny Poppe-de Looff) behelst het opstellen van een geactualiseerd communicatiebeleid. Uitgangspunt daarbij is dat de gemeente open, helder, eenduidig en met empathie communiceert met de bevolking van Zundert.

Sportaccommodaties

De bestuursopdracht sport (in de portefeuille van wethouder Twan Zopfi) draait vooral om snelle duidelijkheid over de toekomst van de sportaccommodaties in de kernen Zundert en Klein Zundert, accommodaties waarvan de kwaliteit niet altijd voldoet aan de hedendaagse eisen. Verenigingen moeten op weg worden geholpen in het zelfbeheer en er moet een accommodatieplan komen.

Onderwijshuisvesting

Voor wat betreft de bestuursopdracht onderwijshuisvesting (in de portefeuille van wethouder Johan de Beer) is de doelstelling eveneens glashelder: er dient een oplossing te worden gevonden voor de onderwijshuisvesting van de momenteel bestaande basisscholen in de kernen Zundert en Klein Zundert. Hierbij wordt nadrukkelijk de dialoog met het onderwijsveld en ouders gezocht, waarbij het belang van het kind voorop moet staan.

Agrarische bebouwing

De vrijkomende agrarische bebouwing is eveneens onderwerp van een bestuursopdracht (in de portefeuille van wethouder Patrick Kok). Doelstelling hierbij is de ontwikkeling van een visie met een plan, om samen met (agrarische) ondernemers, inwoners en maatschappelijke partners innovatieve ideeën te kunnen initiëren en faciliteren voor nieuwe invullingen van de vrijkomende agrarische bebouwing.

Bedrijventerreinen

Ook voor de bestaande en toekomstige bedrijventerreinen in Zundert dient een visie te worden ontwikkeld. Dat is althans de doelstelling van de bestuursopdracht bedrijventerreinen (in de portefeuille van wethouder Johan de Beer). Zundert moet daarbij worden gepositioneerd als een gastvrije gemeente voor haar ondernemers en een aantrekkelijke groene vestigingsgemeente die staat voor vernieuwingskracht. De Gemeente Zundert heeft daarin een faciliterende en verbindende rol ten behoeve van de stimulering van de Zundertse economie.

Zuidelijke verkeersontsluiting

Doelstelling van de bestuursopdracht zuidelijke verkeersontsluiting (in de portefeuille van wethouder Patrick Kok) ten slotte is een geactualiseerd Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan gezien de verander(en)de verkeersstromen in Zundert. Bij het opstellen van deze actualisatie worden alle effecten van de wijzigingen geanalyseerd en wordt vervolgens een lobby opgestart worden richting de Provincie Noord-Brabant om de realisatie van een zuidelijke verkeersontsluiting mogelijk te maken. Het tracé moet in de nieuwe bestuursperiode worden bepaald.

Strakke deadlines

Aan de bestuursopdrachten zijn strakke deadlines gekoppeld. Voor vijf van de zes opdrachten moet binnen zes maanden een plan van aanpak worden voorgelegd aan de raad. Voor de bestuursopdracht onderwijshuisvesting geldt dat dit binnen vier maanden moet gebeuren, maar over onderwijshuisvesting moet dan ook dit jaar nog een voorstel ter besluitvorming aan de raad worden voorgelegd. Met betrekking tot de bestuursopdrachten bedrijventerreinen en sport moet dat laatste in respectievelijk het tweede en vierde kwartaal van volgend jaar gebeuren.

Voortvarendheid

Voor wat betreft de bestuursopdracht communicatie moet in het eerste kwartaal van 2019 een definitief plan ter besluitvorming aan de raad worden voorgelegd. Over de vrijkomende agrarische bebouwing dienen visie en plan in het vierde kwartaal van 2019 de aan de raad te worden voorgelegd. Ook de bestuursopdracht zuidelijke verkeersontsluiting moet met de nodige voortvarendheid worden uitgevoerd: volgend jaar al moet een geactualiseerd Gemeentelijke Verkeers- en Vervoersplan worden voorgelegd aan de raad en in de komende bestuursperiode nog moet het college een voorstel voor een tracé ter besluitvorming aan de raad voorleggen.

Voor de bestaande en toekomstige bedrijventerreinen in Zundert moet een visie worden ontwikkeld. FOTO ADDO SPRANGERS
Er dient onder meer een oplossing te worden gevonden voor de onderwijshuisvesting van de  basisscholen. FOTO ADDO SPRANGERS


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief