Burgemeester Poppe komt het diamanten paar feliciteren.
Burgemeester Poppe komt het diamanten paar feliciteren. Foto: Charles Luijten

Echtpaar Biemans-Schrauwen viert 60-jarig huwelijk

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

RIJSBERGEN - Christ Biemans en Toke Schrauwen vierden onlangs hun 60-jarig huwelijk. Een bezoek aan een Ettens café zorgde voor een voltreffer in de liefde, zo blijkt uit het verhaal van het tegenwoordig in Rijserf wonende koppel.

DOOR CHARLES LUIJTEN

Het houdt maar niet op met de diamanten echtparen in de gemeente Zundert. We beginnen zo langzamerhand de tel kwijt te geraken. Dit keer zijn we op bezoek bij het koppel Biemans-Schrauwen, woonachtig in woonzorgcomplex Rijserf in Rijsbergen. Vanuit de woonkamer kijken Christ Biemans en Toke Schrauwen uit op het huis aan de overkant van de straat dat ze 22 jaar geleden betrokken na hun verhuizing uit Etten komende van Etten waar ze er een boerderij op nahielden." Omda we dur neffe nog wa bij deeje waar ut werken geblaozen, manneke, we moesen bij tijen van d'een ien d'aander broek", zeg Christ.

Kermis

De in 1936 geboren Toke is het zevende kind van de elf dat haar ouders Frans Schrauwen en Sjoke Jacobs op de wereld brachten. Zij voerden een boerderij en daarnaast was vader Frans veekoopman. Hij sjacherde van alles bij elkaar. Na de basisschool bleef Toke thuis op de boerderij werken. Bij de familie Schrauwen hield iedereen van leut, zij reed dan ook op de fiets alle kermissen in de buurt af tot dat Christ haar in café De Linden aan de Ettense Markt in zijn armen sloeg. Hoe laat Christ die nacht thuis op de klep viel vertelt de geschiedenis niet.

Kastelein

Christ Biemans uit Etten - 'Gij hoeft nie te vraogen waor ik vandaon kom, da kunde zien aon mun oren'- zag het levenslicht in maart 1929. Vader Biemans en moeder Jaanske van de Riet kregen drie kinderen en hadden eveneens een boerderij waarop ze hun oudste zoon Christ na zijn schooltijd best konden gebruiken. Toen hij, 29 jaar oud, op 10 mei 1958 Toke huwde had zijn schoonpapa Frans voor het jonge paar in Moerstraten café De Donk gekocht. Na 'n maand had men echter nog geen vat bier getapt. Niet voor niets zou het café een andere naam krijgen. Het werd De Donkere Wolk 'waarvan de kastelein zatter was dan het volk'. Bij die uitspraak wordt in afwachting van de komst van burgemeester Leny Poppe-de Looff, die het jubilerende echtpaar een bezoek komt brengen, flink gelachen. De zaak werd in 1961 uiteindelijk ingeruild voor een boerderij. Het diamanten paar - dat drie kinderen kreeg en vijf kleinkinderen en twee achterkleinkinderen heeft - gedenkt iedere dag hun in het verkeer omgekomen zoon Christ. "Op het feest was hij er toch bij. Ik droeg om mijn hals een foto van hem", zegt Toke,enigszins emotioneel.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief