Afbeelding
Foto: archief Weekblad de Bode

Ex-partner krijgt levenslang voor zuuraanval op Rijsbergenaar Mark van Dongen

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

RIJSBERGEN - Berlinah Wallace (48) heeft van de rechtbank in het Engelse Bristol levenslang gekregen voor het gooien van een bijtende vloeistof over Rijsbergenaar Mark van Dongen in september 2015. De 29-jarige man raakte daarbij ernstig verminkt en overleed begin 2017 via euthanasie.

In november vorig jaar ging de rechtszaak van start tegen de vrouw die de uit Rijsbergen afkomstige Mark van Dongen in 2015 met zwavelzuur overgoot. Nu, maanden later, is er dus het vonnis 'levenslang' geveld. De rechter in Bristol sprak van een 'duivelse' daad. De rechter omschreef Berlinah Wallace als 'manipulatief, gevaarlijk en sadistisch' en oordeelde dat ze met voorbedachten rade heeft gehandeld. Dat laatste zou blijken uit de op haar computer gevonden zoekgegevens met betrekking tot de werking van zwavelzuur en de uiteindelijke aanschaf van het goedje. Toch wilde de rechter niets weten van moord of doodslag. Wel verklaarde hij de vrouw schuldig aan het gooien van een bijtende vloeistof over Van Dongen. Wallace maakt, ondanks de levenslange straf die de rechter haar oplegde, overigens kans om eerder de gevangenis te mogen verlaten. Ze komt na twaalf jaar in aanmerking voor vervroegde vrijlating

Veel aandacht

In de Britse media is veel aandacht geschonken aan de zaak. "Als je niet met mij samen wil zijn, dan ook niet met iemand anders", zou de Zuid-Afrikaanse verdachte Berlinah W. hebben geroepen voordat ze Mark van Dongen ernstig verwondde. De vrouw zou tot haar daad zijn gekomen nadat hij haar te kennen had gegeven hun vijfjarige relatie te willen beëindigen.

Euthanasie

Mark, die in het Engelse Bristol studeerde, was na de aanslag vanaf zijn nek verlamd. Hij verloor zijn linkerbeen, een oog en een oor. Meer dan tachtig procent van zijn lichaam was vreselijk verminkt. Door het zuur waren zijn botten aangetast en dat veroorzaakte helse pijnen. Begin vorig jaar, vijftien maanden na de aanval, pleegde Mark euthanasie omdat hij niet kon leven met de ondraaglijke pijn die zijn verwondingen hem bezorgden.

Agressief

Volgens de Engelse krant The Sun vertelde zijn vader eerder in de rechtbank hoe Mark, die niet meer kon spreken, via een op een vel papier afgedrukt alfabet met zijn tong Berlinah als de dader van de aanslag aanmerkte. In de rechtszaal werd eveneens een video getoond waarin Mark verklaringen aflegt. Die opnames werden in de zomer van 2016 gemaakt in het ziekenhuis, zo meldt de BBC. De vrouw zou al vaker agressief hebben vertoond. In 2014 zou ze na een ruzie kokend water over Mark hebben gegooid.

Chantage

De vrouw ontkent dat ze Mark wilde doden. Volgens een eerdere verklaring van haar advocaat in de rechtbank was ze in de veronderstelling een glas water over haar ex heen te gooien. Mark zou het zwavelzuur in het glas hebben gedaan zonder dat zij daar iets van wist. Dit met de bedoeling dat zij het glas op zou drinken omdat Berlinah hem wilde gaan chanteren met persoonlijke informatie.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief