Francois Deckers, Bart Lugtmeijer en Christ Wagemakers.
Francois Deckers, Bart Lugtmeijer en Christ Wagemakers. Foto: Saskia Roks

Oldtimerweekend De Walm: waar mannen weer jongens worden

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

ZUNDERT- Arjan Bakx is medeorganisator van het bijzondere oldtimerevenement De Wam komende vrijdag tot en met zondag. "Het is een van de grootste evenementen van de gemeente Zundert, maar dat heeft bijna niemand in de gaten." Het terrein ter hoogte van Aardgangstraat 5 is vrij toegankelijk voor het publiek. Het is leuk voor groot en klein en het is de plek waar mannen weer jongens worden.

DOOR SASKIA ROKS

Bij de echte oldtimerfanaten staat het evenement al een jaar lang met dikke letters in hun agenda geschreven. De Walm is de ultieme plek voor hobbyisten om elkaar te ontmoeten, kennis te delen en onderdelen te verhandelen. 's Avonds is er de gelegenheid om, onder het genot van een drankje in de tent, verhalen uit te wisselen. Er is zelfs slaapgelegenheid in tenten, al dan niet met een ontbijt. Bart Lugtmeijer uit Hoogstraten is zo'n hobbyist die hier al jaren dankbaar gebruik van maakt.

Volgauto
Dit jaar neemt Bart Lugtmeijer zijn nieuwste aanwinst mee naar De Walm. Het is een volgauto van het merk Mercedes uit 1991 met daarop handbeschilderde reclame van het IJspaleis. Die wagen is eigenlijk nog een 'youngtimer' maar voor mij is het pure nostalgie, legt Bart uit. "Er zit een verhaal aan vast, de mannen van Willebrord Wil Vooruit hebben er in gereden. Ik laad hem straks helemaal vol met spullen, van documentatie tot miniatuurmodellen en onderdelen, allemaal voor de kofferbakverkoop. Op die manier heb ik ook continue aanspraak van bezoekers, dat is hartstikke leuk."

Stationaire motoren
Christ Wagemakers en zijn neef François Deckers zijn ook al jaren trouwe bezoekers van De Walm. Zij verzamelen oude stationaire motoren en weten deze weer in de oorspronkelijke staat te restaureren. "Zo'n motor stond vroeger gestald in een fabriek en dreef allerlei machines aan. Soms tref je ze nog in een verlaten fabriek. Ergens in een hoekje staat dan al vijftig jaar nog zo'n oude stationaire motor, helemaal verroest en onder het stof, vertelt Christ. "Wanneer de koop gesloten is, begint het losbreken van de motor, het vervoer en vervolgens het ding uit elkaar halen om het daarna weer helemaal zijn originaliteit terug te geven."

Advertenties
Wij zijn fan van het merk Lister, vertelt Christ. "Ik heb eens zo'n motor uit Noorwegen laten komen, het was er een uit 1882. Het duurde bijna een jaar voor ik dat ding hier had. Ik dacht even dat ik mijn geld kwijt was." De jacht is soms mooier dan de vangst, herkent Bart Lugtmeijer. Ja, je blijft continue zoeken, beaamt Christ. Tegenwoordig wordt het zoeken makkelijker gemaakt door internet. Vroeger keek ik uit naar De Vondst en dan speurde ik alle advertenties af, herinnert Christ zich.

 

Pluim
Ten slotte zijn de drie heren - Bart, Christ en François - het erover eens dat de organisatie een pluim verdient. "Het is begonnen met een klein groepje hobbyisten en het evenement duurde een middagje. Ondanks de groei is De Walm nog steeds gratis te bezoeken." Francois legt uit dat er ieder uur wat anders te zien is. " Je komt, je stalt je oldtimer, je loopt een rondje en in die tijd is jouw voertuig ook een onderdeel van de tentoonstelling. Het is gewoon heel leuk en ongedwongen. De Walm heeft voor ieder wat wils!"

 

Surf voor meer informatie naar www.dewalm.nl 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief