Afbeelding
Foto: Stukadoorsbedrijf Van Baal

Werk jij straks ook als stukadoor?

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

In de bouwsector is het momenteel dagelijkse kost: een chronisch tekort aan handjes. Terwijl er juist tal van vacatures openstaan die vragen om een snelle invulling. Hans van Baal, eigenaar van Stukadoorsbedrijf Van Baal, besloot om zelf het heft in handen te nemen. Met ingang van augustus 2018 heeft hij Stichting Opleidingscentrum West-Brabant opgericht.

Hans van Baal begon in 1998 als eenmanszaak welke in de loop van de tijd is uitgegroeid tot een professioneel bedrijf waar op dit moment 35 stukadoors werkzaam zijn. Vanuit persoonlijk inzicht en een sterke maatschappelijke betrokkenheid is het idee ontstaan om jongeren op weg te helpen door ze het vak van stukadoor te leren. Met ingang van juni 2018 verzorgt het bedrijf daarom nu ook de competentiegerichte Praktijkopleiding Stukadoors.

Versnelde opleiding

Stichting Opleidingscentrum West-Brabant richt zich op het versneld opleiden van stukadoors. De opleiding is bedoeld voor iedereen die als stukadoor aan de slag wil. Denk hierbij aan praktijkjongeren, maar ook aan (oudere) zij-instromers, statushouders, werkzoekenden, kandidaten omscholing en (vroegtijdig) schoolverlaters zonder startkwalificatie. Voor kandidaten die in de reguliere opleidingstrajecten BBL2 en/of BBL3 kunnen instromen is het eveneens mogelijk om bij Stichting Opleidingscentrum West-Brabant de Praktijkopleiding Stukadoors te volgen. Ook leerlingen van praktijkscholen uit de regio kunnen het stukadoorsvak leren. Het is de bedoeling dat hiervoor in de toekomst speciale trajecten worden opgezet in samenwerking met de praktijkscholen.

Branchegetuigschrift

Stichting Opleidingscentrum West-Brabant stoomt gemotiveerde leerlingen/kandidaten in vier tot acht maanden klaar om binnen een stukadoorsbedrijf als basisstukadoor aan de slag te gaan. Onze opleiding bestaat vooral uit praktijkvaardigheden. Het theoriegedeelte is daarbij in de praktijk verweven. De lessen worden gegeven door ervaren praktijkmensen. Bij afronding van de opleiding vindt een toetsing plaats - de zogeheten Proeve van Bekwaamheid - en ontvangen de leerlingen die slagen een branchegetuigschrift. Cursisten kunnen hiermee aan de slag bij een aannemer of bij een klein of (middel)groot bouwbedrijf of stukadoorsbedrijf.

Samenwerking

Na het volgen van de opleiding vindt tachtig procent van de leerlingen een baan. Eventuele bijscholingen kunnen worden aangeboden na plaatsing bij een stukadoorsbedrijf. De vraag naar vakbekwame stukadoors neemt alleen maar toe. Het volgen van de opleiding is dan ook een verstandige keuze voor de toekomst. Stichting Opleidingscentrum West-Brabant werkt nauw samen met de opleidingslocatie Traub Stuc in Den Haag. Vanaf het nieuwe schooljaar - medio augustus 2018 - ook in Rijsbergen.

Interesse

Belangstellenden voor de opleiding kunnen zich rechtstreeks aanmelden of via een verwijzer, zoals gemeente of UWV. Interesse? Neem vrijblijvend contact op en de medewerkers van Stichting Opleidingscentrum West-Brabant vertellen je over alle mogelijkheden.

Officiële opening

Op vrijdag 25 mei 2018 om 15.30 uur vindt de officiële opening van het opleidingscentrum in Rijsbergen plaats. Onder het genot van een hapje en een drankje kunnen genodigden vanaf 15.00 uur kennismaken met de mogelijkheden van ons opleidingscentrum. Gastspreker is Marianne Zwagerman, bekend van haar betoog bij Leadership Experience.

Stichting Opleidingscentrum West-Brabant, De Waterman 3, 4891 TL Rijsbergen, tel. (076) 2030061, e-mail info@stukadoor-opleiding.nl, www.stukadoor-opleiding.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief