Voormalig prof Johan van der Velde heeft veel waardering voor de vrijwilligers van Wielerdorp Rijsbergen.
Voormalig prof Johan van der Velde heeft veel waardering voor de vrijwilligers van Wielerdorp Rijsbergen. Foto: Mieke van Meer

Johan van der Velde en Wielerdorp Rijsbergen bereiden zich voor op tweede editie 'De Speer van Rijsbergen'

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

RIJSBERGEN - Rijsbergen is op zondag 1 juli weer het middelpunt van fietsliefhebbers. Dan organiseert Wielerdorp Rijsbergen de toertocht 'De Speer van Rijsbergen'. Een vervolg op de succesvolle eerste editie in 2017. De man naar wie de tocht is vernoemd, voormalig profwielrenner Johan van der Velde, vertelt over de voorbereidingen.

"Nee, geen broodje, dankjewel. Doe maar een Kwarremont." Johan van der Velde lepelt met smaak van een kom tomatensoep. Hij heeft net een ronde van 60 km in de benen. "Het ging wel lekker en in een mooi tempo", kwalificeert Johan de social ride. Samen met zo'n 25 fietsliefhebbers reed hij het rondje als voorbereiding op de 'De Speer van Rijsbergen'. "Die eerste editie was zeker een groot succes. Rob van der Valk (van de hotels) kwam na afloop naar mij toe en zei: 'Johan, het zijn vast profs die deze tocht organiseerden? Of anders hebben ze het al veel vaker gedaan.' Dat is toch een prachtig compliment? En dat maakt mij trots, want mijn naam hangt er aan. Maar het zijn de vrijwilligers van Wielerdorp Rijsbergen die het doen."

Even slikken

Ook dit jaar heeft de toertocht een goed doel: stichting Pim. Bij de inschrijving en op de dag zelf vraagt de organisatie om donaties. Johan en de andere fietsers brachten tijdens hun trainingsrondje een bezoek aan het huis voor meervoudig gehandicapte kinderen in Dorst. "Een prachtig initiatief van ouders die vonden dat de zorg voor hun zoon beter kon en moest. Ze namen het heft zelf in handen en maakten een geweldig huis dat van alle gemakken is voorzien. Er wonen nu zestien kinderen en zij voelen zich daar helemaal thuis. Ik moest echt even slikken toen ik die verhalen hoorde."

Succesformule

Gevraagd naar de succesformule van de toertocht, somt Johan op: "Mooie routes, goed bewegwijzerd, verzorgingsposten en veiligheid boven alles. Het vertrek- en aankomstpunt was natuurlijk de kers op de taart." Hij doelt op het Village d'Arrivee rondom café het Trefpunt. "Ambiance, een natje en een droogje en grote tv-schermen. Vorig jaar was de Tour de France al gestart. Op 1 juli wordt dit jaar het NK Wielrennen verreden. Dat kun je dus na aankomst via de schermen volgen." Bijzonder, want Rijsbergen heeft een historie met het Nederlands Kampioenschap. Maar liefst drie keer ging het rood-wit-blauwe-tricot mee naar het dorp. Tweemaal met Van der Velde en een keer met Jacques Hanegraaf. "Het wordt tijd dat Rijsbergen weer een nieuwe kampioen voortbrengt", lacht van der Velde.

De Speer

De Speer van Rijsbergen | 1 juli 2018 | Afstanden: 25km - 60km - 100km - 160km. Surf voor inschrijven en meer informatie naar www.wielerdorprijsbergen.nl

 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief