Het decor waarin straks het theaterspektakel rond het 100-jarig bestaan van de Bavokerk wordt opgevoerd.
Het decor waarin straks het theaterspektakel rond het 100-jarig bestaan van de Bavokerk wordt opgevoerd. Foto: Charles Luijten

Festival 100 jaar Sint Bavokerk staat voor de deur

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

RIJSBERGEN - Diverse werkgroepen zijn druk in touw met de voorbereidingen op het drie dagen durende Festival 100 jaar Sint Bavokerk dat binnenkort zijn beslag krijgt in de fraaie en frisgroene tuin van de pastorie.

Zo wordt er - onder aanvoering van opzichter Harry Aerts en zijn ploeg - volop gewerkt aan het immens hoge en brede decor in de pastorietuin, dat dienst moet doen bij het theaterspektakel 'Als het haantje op de toren eens kon praten'. Voordat het zover is, komt er nog een drukke tijd aan voor de in totaal uit zestig medewerkers bestaande crew. De theatervoorstelling wordt uitgevoerd door inwoners uit het hele dorp. Jong en oud zijn erin vertegenwoordigd. De voorstelling is min of meer te danken aan het stuk 'Tussen zonsop- en ondergang', dat in 2008 werd opgevoerd ter gelegenheid van het 850-jarig bestaan van de Parochie Rijsbergen. De schrijver van het stuk, Charles Luijten, werd in 2016 door het kerkbestuur gevraagd om de organisatie van een heus herdenkingsfestival rond de 100-jarige Sint Bavokerk op zich te nemen.

Mooie combinatie

Van zijn hand is nu ook 'Als het haantje op de toren eens kon praten'. In het stuk staat uiteraard de kerk centraal en is er volgens Luijten aandacht voor liturgische zaken van vroeger. "Een stuk geschiedenis over het kerkleven en alles wat daar omheen gebeurt, met inbegrip van het dorpsleven", legt hij uit."Dat zorgt voor een mooie combinatie." De productie is te zien op vrijdag 22 juni en op zaterdag 23 juni onder de blote hemel in de pastorietuin, te betreden via de ingang aan de Kerkakkerstraat. De voorstellingen beginnen om 19.45 uur, bezoekers worden geacht om 19.30 uur aanwezig te zijn.

Uitgebreid programma

De aftrap van de feestelijkheden vindt plaats zaterdagmiddag 23 juni om 15.30 uur met een bijzonder inzegening van de Bavoschool door pastoor Hans van Geel. Een vijfkoppig comité heeft daarnaast een uitgebreid programma opgezet voor het dorpsfeest dat op zondag 24 juni plaatsvindt. Die dag begint met - nog nooit eerder vertoond in Rijsbergen - een openluchteucharistieviering in de pastorietuin die een half uur vroeger dan gebruikelijk begint: om 10.00 uur! Aansluitend krijgen bezoekers gratis koffie en koek aangeboden door het kerkbestuur. Om 13.00 uur starten de festiviteiten in de pastorietuin.Het Rijsbergse verenigingsleven presenteert er zich met verschillende activiteiten, er zijn optredens van het senioren- en jeugdorkest van Harmonie St. Cecilia, er is streetdance, Scouting Rijsbergen zorgt voor vermaak voor de kinderen, verschillende koren brengen liederen ten gehore en ook de verschillende gilden zijn present. Voor een 'feestprijs' kunnen bezoekers daarnaast gezellig een drankje nuttigen.

Voorverkoop

De voorverkoop voor de theatervoorstelling is inmiddels in volle gang. Entreekaarten zijn verkrijgbaar bij S-Computers (op alle werkdagen). Er komt geen derde opvoering van het stuk.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief