Afbeelding
Foto: Addo Sprangers

Miljoenendans rond ontmanteling Fort Oranje

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - Ruim 3,6 miljoen euro. Dat is het bedrag dat de Gemeente Zundert vorig jaar kwijt is geweest aan beheer, ontruiming en beveiliging van camping Fort Oranje in Rijsbergen. Het is een uitgave die zorgt voor een behoorlijke verliespost op de jaarrekening 2017 van de Gemeente Zundert.

Het boekjaar 2017 zou namelijk anders zijn afgesloten met een positief saldo van 2,4 miljoen euro, zo blijkt uit de jaarstukken 2017 van de Gemeente Zundert. Het project Fort Oranje deed een groot beroep op de bestuurlijke veerkracht en vooral ook de bestuurlijke moed in het belang van de Zundertse samenleving en verre omstreken, zo maakt het college van burgemeester en wethouders in zijn voorwoord duidelijk. Een understatement, want ook andere partijen die betrokken zijn bij de ontmanteling van het inmiddels leegstaande Fort Oranje, zoals de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant en de GGD, moesten flink in de buidel tasten. Inclusief de door de Gemeente Zundert uitgegeven gelden werd er vorig jaar ruim 7 miljoen euro aan het project Fort Oranje gespendeerd.

Uitdaging

De afwikkeling van het dossier Fort Oranje werd door voormalig wethouder Piet Utens - na de gemeenteraadsverkiezingen van maart nam hij afscheid en werd hij opgevolgd door zijn collega Johan de Beer - al eens betiteld als 'een stevige uitdaging'. "We zijn in overleg met de Provincie Noord-Brabant om dit in een aparte voorziening onder te brengen, want alle maatregelen rond Fort Oranje plegen natuurlijk wel een aanslag op de gemeentelijke financiën", meldde hij vier maanden geleden al in zijn afscheidsinterview met de Zundertse Bode. "Voor het college was de aanpak van Fort Oranje echter 'nu of nooit', ook gezien de steun vanuit de landelijke politiek. We hebben hiermee een financieel risico genomen, maar het tegelijkertijd zó ingericht dat we het bestede geld op termijn terug kunnen halen. Met de kennis van nu zie ik het als een voorfinanciering die op termijn zeker geen financieel nadeel zal opleveren."

Invordering

Op het terughalen van het gespendeerde geld wordt ook vol ingezet door de huidige wethouder Johan de Beer. Dat is inclusief de gelden die dit jaar al zijn aangewend met betrekking tot Fort Oranje. Cees Engel, eigenaar van de Rijsbergse camping Oranje, heeft inmiddels al enkele facturen voor de zogeheten beheervergoeding van Fort Oranje mogen ontvangen. In de jaarstukken stelt de Gemeente Zundert expliciet dat de doelstelling blijft dat alle 'out of pocket'-kosten die nu worden voorgefinancierd door de gemeente Zundert worden gedekt, ingevorderd en terugverdiend. De invordering van de in rekening gebrachte beheerskosten wordt met alle beschikbare (juridische) middelen ingezet.

Ondermijningsfonds

Tevens wordt een beroep gedaan voor kostendekking uit het ondermijningsfonds van het Ministerie van Justitie & Veiligheid. Ook wordt de afspraak gemaakt dat mogelijke overschotten uit het beschikbaar gestelde budget Zorg & Herhuisvesting voor dekking van de incidentele lasten van Zundert in aanmerking komen. Met de Provincie Noord Brabant wordt momenteel gesproken over de mogelijkheid de daarna resterende ongedekt gebleven kosten (gedeeltelijk) over te nemen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief