Afbeelding
Foto: Charles van Campenhout

Aardbeientelers vrezen oneerlijke concurrentie

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - Door gewijzigde regelgeving rond Europese subsidies verliezen Nederlandse aardbeientelers mogelijk hun internationale concurrentiepositie. Middels een brief aan de Tweede Kamer trok Coöperatieve Land- en Tuinbouwvereniging (CLTV) Zundert recentelijk daarom aan de bel. VVD-Tweede Kamerlid Arne Weverling heeft minister Carola Schouten inmiddels vragen gesteld over de kwestie.

Alles draait om de zogeheten gemeenschappelijke marktordening (GMO). Dit is een subsidie welke door de Europese Unie beschikbaar wordt gesteld aan erkende producentenorganisaties van groenten en fruit. Met de subsidie wil de Europese Unie de ontwikkeling van de land- en tuinbouw stimuleren. De subsidie is bedoeld voor kosten en investeringen. Producentenorganisaties voeren op deze manier kwaliteit en duurzaamheid door in hun producten en in het productieproces.

Nieuwe regeling

Genoemde subsidie bestaat al jaren en veel telersverenigingen maken er gebruik van. In 2019 gaat er echter een nieuwe regeling in. Nederlandse telersverenigingen kunnen vanaf dat moment nog uitsluitend een subsidieaanvraag indienen in Nederland. Voorheen konden ze dit ook altijd in België, een mogelijkheid waar de Nederlandse telers graag gebruik van maakten. Dat is niet zonder reden: de Belgische regering zorgt er namelijk voor dat de telers optimaal profijt hebben van het geld uit Brussel. De Nederlandse overheid daarentegen werkt volgens de CLTV nauwelijks mee aan Europese subsidie voor Nederlandse aardbeientelers. En daar wringt uiteraard de schoen. De vrees is namelijk gegrond dat Nederlandse telers hiermee hun concurrentiepositie ten opzichte van hun Belgische collega-telers verliezen.

Kamervragen

Voor bestuursvoorzitter Rinie van Tilburg van CLTV Zundert reden om in de pen te klimmen en de Tweede Kamer middels een brief te wijzen op de mogelijke consequenties die kunnen voortvloeien uit de gewijzigde GMO-regeling. Een signaal dat in ieder geval is opgepikt door VVD-Tweede Kamerlid Arne Weverling. Hij heeft minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) al schriftelijke vragen gesteld over de 'oneerlijke' Belgische concurrentie die de nieuwe regelgeving rond de GMO teweeg zou brengen. Zo wil Weverling van de minister weten in hoeverre zij zich herkent in het door CLTV Zundert geschetste beeld. Ook wenst hij uitleg over hoe het kan dat buitenlandse aardbeientelers in vergelijking met hun Nederlandse collega's meer subsidies vanuit de Europese Unie ontvangen. Verder is hij benieuwd naar het standpunt van de minister over de gevolgen voor de concurrentiepositie van Nederlandse telers indien buitenlandse partijen meer Europese subsidie ontvangen.

Resultaat

CLTV Zundert heeft reeds het nodige contact gehad met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), de uitvoerder van de 'Nederlandse' GMO, vertelt CLTV-directeur Erik Bastiaensen. "Wij zijn er wel achter gekomen dat het verschil wordt gemaakt bij de beleidsmakers. Daar proberen we invloed op uit te oefenen en bewustzijn te creëren. Het gaat uiteindelijk om het resultaat. Als in de GMO-regeling het verschil tussen België en Nederland blijft bestaan, zou ons dat zeer doen."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief