Afbeelding
Foto: Grey59 - Pixelio

Zundert wil statiegeld op blikjes en drinkflesjes

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - Statiegeld op blikjes en drinkflesjes? Een goed idee, zo vindt de Zundertse gemeenteraad. Tijdens de raadsvergadering dinsdagavond werd unaniem ingestemd met de door de fractie D66 ingediende motie om als Gemeente Zundert deel te nemen aan de zogeheten Statiegeldalliantie,

In dit grensoverschrijdende initiatief verenigen Nederlandse en Belgische maatschappelijke organisaties, lokale overheden, burgerinitiatieven, bedrijven en milieuorganisaties zich in de om een gezamenlijk geluid vóór statiegeld op blikjes en plastic drankflessen te laten horen richting de Nederlandse en Belgische regeringen. De partners van de Statiegeldalliantie willen een structurele oplossing voor de vervuiling van straten, bermen, stranden, rivieren en zeeën door plastic .

Oplossing

Het statiegeldsysteem blijkt voor 90% het probleem op te lossen in landen als Duitsland en Zweden, waar dit wordt toegepast. Volgens de Zundertse D66-fractie is het niet alleen een structurele oplossing voor een ernstig milieuprobleem, ook ziet zij het als een eerlijke oplossing voor zwerfafval door de kosten ervan weg te halen bij de burgers en lokale overheden en het verpakkende bedrijfsleven ervoor verantwoordelijk te maken. "Een écht duurzaam, circulair model voor het beheer van grondstoffen", stelt gemeenteraadslid Leezan van Wijk van D66 Zundert.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief